Започна изграждането на 150 километра вътрешен електропровод 400 киловолта между

...
Започна изграждането на 150 километра вътрешен електропровод 400 киловолта между
Коментари Харесай

​Започва строителството на електропровод между Марица Изток и Бургас

Започна построяването на 150 километра вътрешен електропровод 400 киловолта сред подстанциите Марица Изток и Бургас. Инвестицията е за 60 милиона лв., а срокът на осъществяване - една година.


Целта е да се увеличи сигурността на работа на преносната система в страната. Електропроводът е част от група планове на стойност 500 милиона лв., съфинансирани от Агенция „ Иновациии и мрежи " към Европейската комисия.

Строителството електропровода има основно значение за реализацията на електроенергийния кулоар „ Север - Юг " и построяването на трансевропейска инфраструктура.
Ангелин Цачев, изпълнителен шеф на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО): С тях ще се увеличи капацитетната опция за експорт и търговия на електрическа енергия от Република България към Република Гърция и към Република Турция. Такъв огромен електропровод не е строен в България от 80-те години на предишния век.
Изграждането на електропровода сред " Марица Изток " и Бургас ще подсигурява и транспорт на по-големи мощности на Юг от вятърните електроцентрали, ситуирани в Североизточна България, както и от фотоволтаичните централи от Южната част на страната.
Ангелин Цачев, изпълнителен шеф на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО): Чрез построяването на тези електропроводи ще се форсира интеграцията на пазарите и опцията за всички консуматори да разполагат с по-сигурно и по-евтино електрозахранване, освен в страната, а и в целия район.
До месеци започва работата и по останалите четири плана за създаване на електропроводи, а до 2023 година те би трябвало да бъдат напълно приключени.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР