Започна евтаназирането на прасета в трикилометровата зона в град Мизия

...
Започна евтаназирането на прасета в трикилометровата зона в град Мизия
Коментари Харесай

Евтаназират прасета, заразени с африканска чума в Мизия

Започна евтаназирането на свине в трикилометровата зона в град Мизия и селата Гложене и Сараево, където през вчерашния ден беше доказано огнище на африканска чума по прасета - за първи път в област Враца. От на следващия ден ветеринарни екипи ще стартират да взимат кръвни проби в десеткилометровата зона, в която попадат няколко околни села, с цел да се откри до каква степен се е популяризирал вирусът.

Враца

На входните и изходни пътища на град Мизия са сложени полицейски постове с дезинфекционни загради. Цял ден ветеринарите обикаляха дворовете на хората, с цел да евтаназират откритите животни.

Десетчленното семейство на Гриша Найденов отглежда две свине.
Гриша Найденов:Това ни е на нас труда, зимата какво ще вършим, какъв брой народ сме, ще гладуваме. - Колко би трябвало да ви платят, с цел да ви компенсират? - Едно малко прасе - 30-40 кг в този момент върви не по-малко от 250-300 лв..Галина Найденова: А зимата - какво ще вършим, кой ще не даде да ядем? Ние сме небогати, вижте ни къщата каква е. Д-р Снежана Христова: За всеки притежател на животни - не му е прелестно, болно му е, че му умъртвяваме животните. Но по този начин е, на огнище по този начин се действа.
Всички коли, които влизат в огнището на болестта, се обливат с дезинфектант.

Ветеринари предизвестиха стопаните да не колят незаконно животни в рисковите зони, тъй като месото им е инфектирано.
Д-р Илиян Костов, специалист в МЗХГ: Стопаните да си дадат ясна сметка, че даже да заколят прасето, в случай че то към този момент е болно, добитото месо остава източник на това заболяване.
Областната епизоотична комисия през днешния ден утвърди сложни ограничения за ограничение на разпространяването на чумата по свинете, чието осъществяване ще се следи всекидневно.
 Нови огнища на Африканска чума по свинете във Враца, Плевен и Добрич Нови огнища на Африканска чума по свинете във Враца, Плевен и Добрич
Нови огнища на Африканска чума по свинете в областите Враца, Плевен и Добрич. Първият случай е в нерегистрирано персонално стопанство в град Мизия. Чума е...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР