Започна евтаназиране на свинете в трикилометровите зони на откритите две

...
Започна евтаназиране на свинете в трикилометровите зони на откритите две
Коментари Харесай

Започна евтаназирането на свинете в Русенска област

Започна евтаназиране на свинете в трикилометровите зони на откритите две огнища на заболяването Африканска чум а в Русенска област.

На съвещание на междуведомствената епизоотична комисия бяха признати още ограничения, с цел да ограничи разпространяването на болестта. Стартира и пробонабиране от животните в 10-километровата зона на огнищата. В нея попадат и три свинекомплекса с над 2 хиляди свине. 

Заместник-областният шеф на област Русе Свилен Иванов свика съвещание на непрекъснато настоящата междуведомствена епизоотична комисия по отношение на настоящата конюнктура във връзка с заболяването африканска чума по свинете.

Във връзка с оповестените от през вчерашния ден първично зародили огнища на болестта в село Ценово,Ообщина Ценово и село Пет Кладенци, община Бяла бяха гласувани 14 решения по време на днешното съвещание на комисията.

Кметовете на общините от района ще би трябвало неотложно да сведат до знанието на притежателите на прасета , отглеждани в така наречен „ заден двор “ изпратените осведомителни материали от страна на Областна администрация Русе, както и дружно с Регионалната ревизия по околната среда и водите да почистят нерегламентираните сметища.-->

Също по този начин кметовете взаимно с Областната дирекция по сигурност на храните и Областна дирекция „ Земеделие “ би трябвало да провеждат инвентаризация на свинете, отглеждани за персонални потребности. Решено беше и да се организират ежеседмични съвещания на регионалната и общинските епизоотични комисии.

От своя страна Областната дирекция по сигурност на храните и Регионалната дирекция по горите ще бъдат виновни за провеждането на дейна осведомителна акция, в това число за подаване на сигнали на телефон 112 за открити мъртви диви прасета или такива с нетипично държание, при определяне на нерегламентиран транспорт на месо, месни артикули и диви животни, както и за продължение образованието на ловците за съблюдаване на ограниченията за биосигурност по време на лов.

Двете институции ще актуализират и заповедите за надзор и осведомителните материали за заболяването, а също и с останалите структури, имащи отношение к ъм болестта ежеседмично ще дават информация за подхванатите дейности от страна на всички ангажирани институции.

Регионалната дирекция по горите ще реализира и непрекъснати наблюдения по график на ловностопанските територии в странат а за определяне на умрели диви прасета или такива с нетипично държание.

Сред признатите решения е и Северноцентралното държавно дружество прецизно да следва проектите за прилагане на дива свиня в ловностопанските региони и да обезпечи превозване и хладилни уреди за запазване н а диви прасета до излизане на лабораторните резултати и надлежно да вкара финансов тласък от 50 лева за отстреляна дива свиня.

Областната дирекция по сигурност на храните и Териториална дирекция Дунавска на Агенция „ Митници “ ще би трябвало да подхващат координирани дейности за стерилизация на републиканските пътища и паркинги, както и да проведат наложителна стерилизация на граничните пунктове.

Не на последно място координацията сред всички структури на локално равнище ще бъде засилена. Присъстващите бяха осведомени и с доклад за осъществяването на признатите от комисията ограничения досега за предотвратяване и недопускане пораждане и разпространяване на болестта на територията на региона, както и с инструкциите от страна министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

в съвещанието участваха още заместник-областният шеф на област Русе Валентин Колев, шефът на Областната дирекция по сигурност на храните доктор Георги Дяков, както и представители на свинекомплексите и други заинтригувани страни
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР