Започна есенната сесия на Народното събрание. По традиция народните представители

...
Започна есенната сесия на Народното събрание. По традиция народните представители
Коментари Харесай

С напрежение в сглобката и обвинения между ГЕРБ и ПП-ДБ започна парламентарната сесия

Започна есенната сесия на Народното събрание. По традиция народните представители изслушаха химните на България и на Европейски Съюз. А водачите на парламентарните групи изложиха вижданията си за новия политически сезон.

 

В пленарната зала е цялото държавно управление, отпред с премиера акад. Николай Денков.

 

Днес удря първият звънец на есенната парламентарна сесия на фона на напрежение сред ПП-ДБ и ГЕРБ и замяна на остри реплики сред Кирил Петков и Бойко Борисов.

 

Депутатите редуцираха своята лятна почивка, с цел да рестартират законодателната активност в страната. Причината за това - доста належащи задания. Те трябваше да се завърнат на 7 септември, само че в този момент ще го създадат в първия ден от новия месец.

 

Народните представители сменят постройката, в която ще заседават. Историческата постройка на площад " Народно заседание " влиза в тригодишен ремонт, по тази причина депутатите се настаниха в ремонтираната зала " Света София " на някогашния Партиен дом. Те последно работиха там по времето на третия кабинет на Бойко Борисов, само че по искане на " ИТН " бяха върнати в историческата постройка още веднъж.

 

Неотложните задачи 

 

По време на последното съвещание на Министерския съвет министър-председателят Николай Денков разгласи, че кабинетът внася и последните промени по Плана за възобновяване и резистентност, които да бъдат прегледани от националните. От тяхното приемане ще зависят парите по втория транш по ПВУ, които възлизат на към 724 млн. евро.

 

От " Продължаваме промяната " към този момент неколкократно обявиха, че един от главните им цели ще бъде да създадат промени в службите. По думите на техния съпредседател, Кирил Петков, това е необходимо след зачестилите убийства и след показния разстрел на Алексей Петров.

 

Пред народните представители остава и въпросът за влизането ни Шенген. През предходната година България и Румъния останаха отвън шенгенското пространство. Тогава Австрия и Нидерландия отхвърлиха да поддържат влизането на страната ни в зоната. България е изпълнила всички механически условия, с цел да може да бъде призната, само че скептицизмът у европейските ни сътрудници остана висок – техните съображения са свързани със засиления мигрантски поток и корупцията по високите етажи на властта.

 

Относно корупцията още веднъж Кирил Петков разгласи, че ще бъде импортиран законопроект за промяна на антикорупционната комисия. Към този миг е признат само законопроеткът на ГЕРБ-СДС. В него е записано, че КПКОНПИ ще бъде разграничена на две – едната ще се занимава с противопоставяне на корупцията, а втората с отнемането на нелегално добитото имущество. Шестима от членовете й ще бъдат избирани от Народното събрание и един от президента. Всеки един от членовете ще бъде ръководител на ротационен принцип, а мандатът му ще бъде едногодишен.

 

Друга доста значима тематика за националното посланичество ще бъде и влизането на България в еврозоната.

 

С идните локални избори в края на октомври се появи неофициална информация, че депутатите ще създадат и нов ремонт на Изборния кодекс. В края на предходната година Народното събрание върна хартиеното гласоподаване, а това провокира мощни страсти измежду първите две политически сили по това време - ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната " и " Демократична България ", които тогава не бяха в коалиция. Сега те са сътрудници в ръководството, само че все пак към момента нямат подписано съдружно съглашение. Ще има ли промени в Изборния кодекс и какви ще бъдат те, в случай че има, следва да стане ясно.

 

Другата тематика, по която следва да има продължение, са измененията в Конституцията. Преди излизането си във почивка от ПП-ДБ показаха своя план за главен закон. Те подчертаваха върху измененията в правосъдната система, ограничението на пълномощията на основния прокурор, промяната на националния празник, отнемането на пълномощията на президента да назначава служебни кабинети, въвеждане на оптимално два мандата за кметовете на общини.

 

На първото пленарно съвещание ръководителят на Събранието следва да разгласи какви назначения са длъжни да създадат (конститутивна парламентарна функция). Сред тях – по предложение на ръководителя на Сметната палата – заместник-председатели и членове, двама членове на Конституционния съд, Комисията за отбрана на персоналните данни, Комисията по досиетата, Надзорния съвет на Агенцията за обществени предприятия и надзор, Фискалния съвет, Комисията за обществен контрол над записаните инспектори, Комисията за отбрана от дискриминация, Комисията за финансов контрол.

 

Поради предварително преустановен мандат следва да бъдат определени и член на Националното бюро за надзор над СРС и заместник-председател от състава му, ръководител на КПКОНПИ и ръководител на КЕВР.

 

Допълнителни усложнения в работата на Народното събрание ще има най-малко по три аргументи, които са на полето на политическото. На първо място, най-малко 10 от народните представители се чака да бъдат претенденти за кметове на общини в идните локални избори. Ако Народното събрание не излезе във почивка през октомври събирането на кворум ще е проблем за всяко пленарно съвещание.

 

На последващо място, неналичието на обикновен разговор и на отнапред изведени правила за взимане на решения (кадрови, управнически или логистични) ще са съображение за искри, от които може да лумне политически пожар при ротациите в Народното събрание (председател и заместник-председател, ръководител на Комисия по правни въпроси) и в държавното управление (министър-председател и заместител министър-председател).

 

И на трето място, заради липса на стратегия за ръководство на държавното управление „ Денков-Габриел “ можем да чакаме друга скорост на ръководство на процесите в обособените министерства, която ще повлияе на промяната на министри през февруари следващата година.

 

В първия работен ден депутатите ще гласоподават преустановяване пълномощията на депутата от ГЕРБ-СДС Вежди Рашидов, който подаде оставка през август откакто използва нецензурни думи против жертвите на домашно принуждение. Рашидов разгласи, че напуща освен Народното събрание, само че и партия ГЕРБ и политиката.  

 

Какви ще бъдат целите на депутатите и по какъв начин ще рестарират работата си, следва да забележим.

Едно е несъмнено обаче - в петък ще има както блицконтрол, по този начин парламентарен надзор, на който и министър председателят Николай Денков ще бъде изслушван. Очаква се да участват финансовият министър Асен Василев и вътрешният Калин Стоянов, дружно с още 10 министри. Те ще дават отговор на въпроси на депутатите.

В същото време пред постройката на Народното събрание чиновници на Агенцията за битка с градушки готвят митинг поради ниски заплати.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР