Започна едно от най-големите творчески събития на Стария континент - Европейска

Започна едно от най-големите творчески събития на Стария континент - Европейска ...

Грандиозен спектакъл откри домакинството на Пловдив - Европейска столица на културата.


Започна едно от най-големите творчески събития на Стария континент - Европейска столица на културата. Пловдив е първият български град, който печели престижната "титла". 

Спектакълът за откриването под надслов "Ние сме всички светове" бе представен на специално изградената 30-метрова светлинна кула. Тя осигуряваше видимост до 360 градуса. Върху конструкцията са монтирани над 350 прожектора и 10 огромни лед екрана, предава Нова Телевизия.

На сцената се качиха повече от 1500 артисти, сред които големите български музиканти Валя Балканска и Теодоси Спасов, много гайдари и кукери. Имаше и изпълнения на лазерна арфа.

Космическият глас на България за първи път изпя "Излел е Дельо хайдутин" под съпровода на духов оркестър. Теодосий Спасов изпълни авторски аранжимент на "Притури се планината" на фона на визуално представяне на историята на Пловдив.

В подножието на кулата се събраха хиляди зрители.

Мерките за сигурност в града под тепетата са изключително сериозни. Всички минаваха през специални пропускателни пунктове. На церемонията по откриването не се допускаха хора в нетрезво състояние или носещи обемисти пакети.

Пловдив става Европейска столица на културата след 4-годишна подготовка. Той е първият български град, печелил надпреварата. Това, което предстои да видим през следващите месеци до края на годината, са 300 различни проекта и близо 500 събития.

Ще има изложби, инсталации, фолклорни мероприятия, рок концерти, опера, айляк парад, джаз, театър, детски събития, лятно кино в парка. Всичко това ще се случва не само в града под тепетата, но и в целия Южен Централен регион, както и градовете-финалисти от втория кръг на надпреварата – Варна, София и Велико Търново. 
6
 

Източник: novini.bg