Започна двудневното редовно заседание на Европейския съвет в Брюксел, в

...
Започна двудневното редовно заседание на Европейския съвет в Брюксел, в
Коментари Харесай

Очакваме от ЕС достатъчно средства за кохезия и ОССП

Започна двудневното постоянно съвещание на Европейския съвет в Брюксел, в което взе участие министър-председателят Бойко Борисов. Борбата с климатичните промени и бюджетната рамка на Европейски Съюз ще бъдат измежду предпочитаните тематики в дневния ред.
България се застъпва за задачата за реализиране на климатична индиферентност до 2050 година. Същевременно в битката с климатичните промени, предпочитани за България не престават да бъдат отчитането на националните особености, разходо-ефективността, правото на страните членки да дефинират своя енергиен микс, спазването на правилата за софтуерна индиферентност и взаимност и обезпечаването на обективен обществен и стопански преход, в това число посредством финансиране на европейско равнище.
Не всички в Европейски Съюз обаче поддържаха така наречен " Европейска зелена договорка ". На Съвета Полша се разгласи срещу и изиска краен период за отвод от въглищата 2070 година. Чехия обаче се съгласи да одобри проекта, откакто стана ясно, че на някои членове на Европейски Съюз ще бъде позволено да развиват нуклеарната си енергетика.
" Ние постигнахме съглашение по отношение на битката с изменението на климата. Много е значимо, значимо беше Европа да прояви мощна упоритост ", съобщи домакинът на срещата и ръководител на Съвета на Европейски Съюз Шарл Мишел. 27-те водачи на Европейски Съюз утвърдиха заключенията по договорката след натоварен спор.
Припомняме, че така наречен " Европейска зелена договорка " беше показана през последните два дни от Европейската комисия в Европейския парламент. Сегашните цели на Европейски Съюз във връзка с климата до 2030 година ще костват 260 милиарда евро годишно в допълнение като вложения, а най-малко 25% от дълготрайния бюджет на Европейски Съюз ще отива за битка с климатичните промени. Затова и Европейският съвет приветства уговорката на на Европейската капиталова банка (ЕИБ) да даде 1 трилион евро за климатични планове в интервала 2021 - 2030 година. Предвижда се да има директен механизъм за районите, които би трябвало да платят най-голяма икономическа и обществена цена. През март 2020 Европейска комисия ще разгласи така наречен Климатичен пакт, с цел да даде глас и на европейските жители по въпросите на зелената стопанска система. А в границите на 100 дни Брюксел ще показа предложение за Европейски климатичен закон, както и Стратегия за биодиверсификация, нова Индустриална тактика и екшън проект за кръгова стопанска система. Хоризонтът на всички тези принадлежности е 2050 година.
По отношение на бъдещия дълголетен бюджет на Европейски Съюз, за България от водещо значение в договарянията продължава да бъде обезпечаването на задоволително средства за Кохезионната и Общата селскостопанска политика и тяхното заслужено систематизиране, както и на съответно финансиране за посрещане на новите провокации пред Европейски Съюз.
Сред останалите тематики, които бяха разисквани на съвещанието в Брюксел, са концепцията за осъществяване на Конференция за бъдещето на Европа, партньорството сред Европейски Съюз и Африка, промяната на Световната комерсиална организация. На 13 декември водачите от ЕС-27 ще обсъдят Брекзит и подготовката за договарянията по бъдещите връзки сред Европейски Съюз и Обединеното кралство след отдръпването му.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР