Започна двудневната среща на върха на НАТО в Лондон. Алиансът

...
Започна двудневната среща на върха на НАТО в Лондон. Алиансът
Коментари Харесай

Срещата на НАТО: Лидерите обсъждат състоянието на съюза

Започна двудневната среща на върха на НАТО в Лондон. Алиансът посреща 70-тия си рожден ден, разкъсван от комплицирани спорове сред съдружниците.

Напрежението набъбна през днешния ден откакто американският президент Тръмп репликира френския си сътрудник Еманюел Макрон, че е обидил останалите си съдружници с думите, че НАТО е в мозъчна гибел. Лидерите от 29 страни от Длианса, който дава отговор за сигурността на 1 милиард души ще разискват в Лондон бъдещето му.

България също има своя самодейност към най-новия 30 член на организацията – Северна Македония.
Радев: Охраната на небето на Северна Македония е народен дълг на България Президентът отпътува за срещата на върха на НАТО в Лондон
Доналд Тръмп съобщи, че Франция може да се отдели от НАТО, без да изясни думите си. И нападна сътрудника си Еманюел Макрон за изказванието му.

" Това е жестоко и доста, доста злобно изявление, отправено към 28 страни. Мисля, че във Франция имат много висок % безработица, несъмнено не се оправят добре стопански. Не може просто по този начин да хвърлят неуважителни мнения ", уточни Тръмп.
Еманюел Макрон: НАТО претърпява мозъчна гибел Европа би трябвало да възвърне военния си суверенитет, споделя в изявление френският президент
" Знам, че моето изказване провокира много реакции. Но аз не преставам да заставам за думите си. НАТО би трябвало да има ясна визия за главните си цели ", съобщи в отговор Еманюел Макрон.

Българският президент, който също взе участие в срещата на върха на НАТО, ще сложи въпроса за защитата на въздушното пространство на Северна Македония. Гърция към този момент е сключила съглашение за това.

" С днешните ни благоприятни условия можем да изпълняваме пълноценно тази задача без никакви спомагателни разноски от базата за непрекъснато базиране " Гарф Игнатиево " ", съобщи Румен Радев. По думите му това не е единствено в наш интерес, а и израз на политическа отговорност.
Координационен център на НАТО във Варна ще обобщава информация за Черно море Центърът няма да има командни функционалности и няма да трансформира България в цел
Предстои министрите на защитата на Гърция, България и Северна Македония да обсъдят по какъв начин да се редуват във въздушната охранителна задача. Външният министър Екатерина Захариева изясни, че към този момент има план на контракт сред тях.

" Считам, че това е добър знак към целия район – България и Гърция да охраняват въздушното пространство на Северна Македония ", съобщи Захариева.

Лидерите на 29-те страни членки ще обсъдят бъдещето на НАТО и по какъв начин да се реформира съюзът. Трудна задача в подтекста на турската военна атака в Сирия, размяната на остри реплики сред Анкара и Париж и продължаващия спор за финансовия принос на другите страни.

Утре президентът Тръмп ще има работен обяд с водачите на страните, които са постигнали условието да отделят от бюджета си 2% за защита. България е в челните редици с 3.1 % след покупката на изтребителите F-16.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР