Започна дебатът по измененията на Конституцията на Република МакедонияВторият етап

...
Започна дебатът по измененията на Конституцията на Република МакедонияВторият етап
Коментари Харесай

Започна дебатът по измененията на Конституцията на Република Македония

Започна дебатът по промените на Конституцията на Република Македония
Вторият стадий от дебатите по промените на конституцията в македонския парламент стартира. Пленарната сесия може да продължи 12 дни, защото за всяко изменение се планува 3-дневно разискване. В тази втора фаза приемането на промените изисква 61 гласа. Все отново ръководителят на Народното събрание Талат Джафери изрази вяра, че дебатите ще приключат много по-бързо.

Първото изменение на главния закон планува в текста името "Република Македония" да се размени с "Република Северна Македония". Вместо "Македония" в членовете на конституцията ще се употребява "Северна Македония", като се изключи член 36, който има исторически аспект, и се отнася за "Специалните обществени права на борците от Антифашистката война и от всички националноосвободителни войни на Македония".

Второто изменение се отнася до Преамбюла на Конституцията на Република Македония, тъй че думите "решения на Антифашисткото заседание за национално избавление на Македония" се заменят с думите "Провъзгласяване на първата сесия на Антифашисткото заседание за национално избавление на Македония" и се прибавя Охридското рамково съглашение.

Третото изменение гласи, че "Републиката почита суверенитета, териториалната целокупност и политическата самостоятелност на прилежащите държави", а четвъртата се отнася за жителите, живеещи в чужбина, и планува, че "Републиката пази правата и ползите на своите жители, живеещи или пребиваващи в чужбина, и предизвиква връзките им с родината, само че няма да се намесва в суверенните права на другите страни и вътрешните им каузи ”.

Вторият стадий от конституционните промени би трябвало да приключи до 18 декември, а цялостната работа по главния закон да завърши доникъде на януари.

След приемането на конституционните промени в Народното събрание, вносителят на предложенията за измененията, т.е. държавното управление, би трябвало да провежда обществено чуване в продължение на три дни, след което има два дни, с цел да приготви отчет и да го показа на депутатите. След това ръководителя на Народното събрание Талат Джафери е длъжен в границите на 30 дни да насрочи сесия, с цел да завърши измененията, което както на първия стадий, изисква болшинство от две трети. С този избор ще завърши процедурата по промените на конституцията, които произтичат от Договор от Преспа.

На 19 октомври Народното събрание, с 80 гласа за против и 39 срещу, стартира процедурата по смяна на конституцията. Две трети от болшинството беше обезпечено с осем гласа на депутати от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР