Започна дългоочакваният ремонт на църквата Света Петка в Русе, която

...
Започна дългоочакваният ремонт на църквата Света Петка в Русе, която
Коментари Харесай

Започна ремонтът на църквата Света Петка в Русе

Започна дълго чаканият ремонт на църквата " Света Петка ” в Русе, която от десетилетия се разрушава. Тя е издигната през 1943 година и с времето постройката застрашително потъва. Сега ще бъде напълно реконструирана с европейски средства по трансграничен план с Румъния и с финансова помощ от страната.

Храмът " Света Петка ” е умалено копие на златната черква във Велики Преслав, строена от цар Симеон. Близо 80-годишната постройка обаче пропада,защото е издигната върху льосова основа. Десетилетия наред и свещенослужители, и миряни се надяваха да се обезпечат средства за главен ремонт.

" Чакаме този миг от дълго време. Това свято място за Русе и за квартала - доста занемарена история. Просто се радваме, че започнаха нещата да се случват ", разяснява Наско Кръстев. " До последно се мъчехме, не стигаха парите, а на мен това ми беше болно, че църквата ще се събори ", съобщи отец Веселин Великов.

По плана са обезпечени близо 1,6 млн. лв.. Вече е почнало укрепването на структурата на постройката. " За жал излизат много неща, които нямаше по какъв начин да бъдат планувани в плана и парите са незадоволителни. Отвън се оказа, че църквата е доста компрометирана. Стъпалата изпод бяха напълно кухи ", добави отецът. Допълнително финансиране е обезпечено и от страната.

Така средствата за реконструкцията са към 2 млн. лева " Канализация ще има, до момента църквата е нямала канализация, толкоз години карахме с кофите ", сподели още отец Веселин Великов. На по-късен стадий ще бъдат реставрирани стенописите и иконостасът. Ще се построи и обособен параклис с непрекъсната експозиция на забавни църковни реликви.

Срокът за осъществяване на ремонтните действия е година и осем месеца.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР