Заплетената ситуация в отношенията между Сърбия и Косово претърпя няколко

...
Заплетената ситуация в отношенията между Сърбия и Косово претърпя няколко
Коментари Харесай

Сърбия и Косово предизвикаха поредна ескалация на напрежението

Заплетената обстановка в връзките сред Сърбия и Косово претърпя няколко обрата единствено за едно денонощие, които доведоха до нова ескалация на напрежението сред двете страни, предадоха международните организации. Сръбският президент Александър Вучич подреди във вторник сутринта всички елементи на сръбската войска и полицейски елементи да бъдат сложени в цялостна бойна подготвеност поради навлизането на косовски специфични елементи в обитаемото най-вече със сърби Северно Косово. От кабинета на Вучич са съобщили пред Танюг, че президентът е почнал „ интензивна дипломатическа активност “ и е изискал от западните политически центрове да обуздаят Прищина.

Преди това косовските спецчасти РОСУ и служители на реда дойдоха с 15 бронирани коли при интервенция против проведената престъпност и контрабандата. Директорът на сръбската държавна работа за Косово Марко Джурич съобщи на собствен ред, че акцията има за цел да сплаши сърбите и да провокира суматоха. Според информация на Танюг, която се базира на сигурен източник, задържани са трима сърби, членове на косовската полиция. Това обаче провокира престрелка сред незнайни лица и специфичните полицейски елементи, при която са изстреляни към 200 патрона, при което бяха ранени четирима косовски служители на реда и двама цивилни.

Президентът Александър Вучич предизвести Европейски Съюз, че Сърбия ще реагира, в случай че косовските специфични елементи РОСУ не се изтеглят от Северно Косово. Вучич сподели, че има информации за пребит и арестуван един съветски жител в Косово - Михаил Красношченко, чиновник в администрацията на задачата на Организация на обединените нации - ЮНМИК. От там потвърдиха и желаеха незабавното освобождение на двама нейни чиновници, които са били ранени и арестувани при полицейската акция. По-късно косовският президент Хашим Тачи съобщи, че руснакът е бил арестуван за малко поради оказване на опозиция и след това освободен. Русия прикани подкрепящите Прищина страни да окажат въздействие върху косовските албанци, с цел да се предотврати нова серпантина на спора в района, се споделя в коментар на говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова.

Силите на НАТО в Косово (КФОР) потвърдиха, че е в ход интервенция на косовската полиция, която по разпореждане на прокуратурата в Прищина се прави в границите на битката с престъпността на цялата територия на Косово, а освен в северните общини с най-вече сръбско население.  " Засега ние следим обстановката, в контакт сме с управляващите в Прищина, само че сме отворени и за връзка със Сърбия ", оповестиха от КФОР.

 

 ПРИЗНАНИЕ

„ Сърбия би трябвало да признае, че към този момент не управлява обстановката в Косово “, заяви президентът Александър Вучич, който приказва пред сръбския парламент. Той акцентира, че Сърбия би трябвало да избере по какъв начин ще продължат да се развиват връзките с Косово - запазването на замразения спор или развиването на контакти с непризнатата република. “Реших да не не преставам с лъжата и самозаблудата “, сподели Вучич. Според него сходно решение може да бъде взето след референдум, тъй като е наложително да се разбере какво е мнението на хората по въпроса. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР