Заплатите в Европа намаляват, ето къде промените са най-големи. Инфлацията

...
Заплатите в Европа намаляват, ето къде промените са най-големи. Инфлацията
Коментари Харесай

Заплатите в Европа намаляват, ето къде промените са най-големи


Заплатите в Европа понижават, ето къде измененията са най-големи. Инфлацията унищожи по-голямата част от растежа на номиналните заплати.

Реалните заплати паднаха в множеството европейски страни, откакто рекордно високата инфлация унищожи по-голямата част от растежа на номиналните заплати.
Кои страни са най-засегнати?
През 2022 година темповете на инфлация раздрусаха Европейски Съюз, достигайки равнища, невиждани през предходните четири десетилетия. Между 1997 година и края на 2021 година в Европейски Съюз най-високата годишна инфлация е едвам 4,4 %, записана през юли 2008 година През октомври 2022 година тя доближи 11,5 %, съгласно изследване на Euronews.
Според отчета за заетостта
на AI за 2023 година и отчета за пазара на труда на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) пандемията е последвана от доста нарастване на цените.

Цените започнаха да се повишават през 2021 година заради бързото възобновяване от пандемията. След това, през 2022 година, въздействието върху цените на силата от нападателната война на Русия против Украйна тласна
инфлацията още веднъж нагоре.
В резултат на това семействата се борят да се оправят с рецесията с разноските за живот. Почти всички страни членки на Европейски Съюз са нараснали междинните почасови заплати през последната година, само че това нарастване е номинално. С други думи, инфлацията не се взема поради.

От първото тримесечие на 2023 година действителните почасови заплати са намалели в 22 страни от 24 в Европа през последната година. Това значи, че номиналните нараствания са по-малки от инфлацията, което надлежно
води до спад на действителните заплати.
Реалните почасови заплати са се нараснали единствено в Белгия (2,9 процента) и Холандия (0,4 процента) сред първите тримесечия на 2022 година и 2023 година

Спадът на действителните заплати варира от 0,8% в Люксембург до 15,6% в Унгария през този интервал. Спадът беше видим в няколко страни от Европейски Съюз, защото действителните почасови заплати са намалели с над 5 %. Унгария е следвана от Латвия (-13,4%),
Чехия (-10,4%) и Швеция (-8,4%).
Реалните почасови заплати също понижават във Франция (1,8 на сто), Англия (2,9 на сто) и Германия (3,3 на сто). Номиналните почасови заплати се покачиха във всичките 24 страни в листата, като темповете варираха от 0,6 % във Финландия до 13,6 % в Литва.

Годишният растеж на номиналните почасови заплати е 9,8% в Унгария, 6,1% в
Обединеното кралство и 4,2% във Франция.
Очевидно всички тези нараствания на заплатите не бяха задоволителни, с изключение на в Белгия и Холандия, тъй като инфлацията продължи да бъде по-висока от номиналния напредък на заплатите. Годишният % на инфлация сред първите тримесечия на 2022 година и 2023 година варира от 3,2 % в Швейцария до 25,4 % в Унгария. През този интервал в целия Европейски Съюз той е 9,4 %.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР