Заплатите в България ще задържат ръста си в рамките на

...
Заплатите в България ще задържат ръста си в рамките на
Коментари Харесай

Прогноза за забавен ръст на заплатите и риск за бизнеса през 2020 г.

Заплатите в България ще задържат растежа си в границите на приблизително 8% през 2020 година при нарастване от 12 на 100 през предходната година, безработицата ще означи нов, само че лек спад. Въпреки това бизнесът ще продължи да изпитва проблеми с наемането на работна ръка, което основава опасности пред растежа на стопанската система. Това сочи годишният отчет за страната ни международният осигурител на търговски заеми Euler Hermеs.

Според разбора заетостта у нас през актуалната година ще нарасне с едвам 0.2% след упования растеж от 2.6% за 2019 година и безработицата се чака да е едвам 3.8% приблизително за 2020 година.

Устойчивото нарастване на заплатите, както и намаляването на безработицата са съществена причина за увеличеното самостоятелното ползване, което е основният и значително единствен мотор за икономическия напредък в страната през последните години, отбелязва отчетът. Очакванията са обаче растежът на Брутният вътрешен продукт тази година да се забави до 3% при предстоящи 3.7 на 100 за 2019 година

" През 2019 година наклонността за дисбаланс във факторите за напредък на българската стопанска система се задълбочава, като вътрешното търсене и самостоятелно ползване са главният мотор, подпомаган ненапълно и от нарастването на държавните разноски. Същевременно обаче следим осезателен спад на финансовите разноски, а вложенията са се нараснали с едвам 0.7% за деветмечесието на 2019 година по отношение на 5.4% за същия интервал на миналата година. Положителната наклонност за по-добро асимилиране на европейските фондове, която наблюдавахме през 2017 и 2018 година, също изчезва от картината ", разяснява Манфред Щамер, основен анализатор Икономически изследвания и оценка на риска на компанията.

Експертите ѝ сигнализират и за задълбочаващата се наклонност за закъснение на растежа на българския експорт, който за деветмесечието е едвам 0.5%, а упованията са да остане под 1% и за цялата 2019 година. В същото време обаче вносът се е свил още повече като упованията за предходната година е понижение от 0.2%. Така 2019 година ще завърши с нищожно нарастване на чистия износ от едвам 0.7%.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР