Заплатите на водачите в градския транспорт ще се повишават за

...
Заплатите на водачите в градския транспорт ще се повишават за
Коментари Харесай

Шофьори и ватмани с 1800 лв. средна брутна заплата от 1 април

Заплатите на водачите в градския превоз ще се покачват за повторно тази година от 1 април, в случай че СОС подкрепи  на съвещанието си на следващия ден ексклузивен отчет на кмета Йорданка Фандъкова. 

Целта на ограниченията е протестиращите водачи и ватмани да не изоставен, а да бъдат привлечени още хора зад кормилото. В момента в превоза има незаети 251 места, посочи Фандъкова. Справка за изключителния труд в „ Столичен електротранспорт “ демонстрира, че през януари е приблизително 28,7 часа, през февруари пада на 23 часа. В „ Столичен автотранспорт “ – през януари положеният ексклузивен труд е приблизително 28,4 часа, а през февруари пада на 25,6 часа. Въпреки спада тези часове са над месечните правила, акцентира Фандъкова. 

Без нови водачи задачата – да запазим броя курсове и да приведем изключителни труд в границите от 15 часа на месец не е решима, сподели още Фандъкова. Тя предлага да се изравнят приходите на водачите на рейсове с тези на водачите на тролеи и ватманите. Това значи нарастване на съществена заплата на 1045 лева при 940 лева и 962 лева сега за единичните и съчленените рейсове, изясни Фандъкова. Изравняват се и системите за в допълнение стимулиране на водачите в двете сдружения – 100 лева бонус за добре свършена работа и в двете сдружения. Освен това предложенията включват още 10% нарастване на изравнената съществена заплата от 1045 лева на водачите и в двете сдружения - или по 1150 лева от 1 април

Средна брутна заплата - без никакъв ексклузивен труд, става над 1800 лева Като от ексклузивен труд в границите на разрешените по закон 15 часа се получават в допълнение към 200 лева. 

Поела съм ангажимент към синдикатите и водачите за възстановяване на изискванията на труд – включително са тоалетните на крайни станции, общежитие за нови водачи, ограничения за спомагателна сигурност на водачите по време на работа и надзор върху бус-лентите, изясни още Фандъкова.

Зам.-кмета по превоз и финанси направи финансовата оценка на импортираните досега претенции за нараствания – те варират от в допълнение обезпечаване до края на годината на сред 10 и 28 млн. лева, акцентира столичният кмет. 

За никого не е загадка, че казусът с изключителния труд се употребява политически и се злоупотребява с естествените претенции на водачите. Това подстрекателство е безконтролно както към водачите, по този начин и към жителите на София, от чийто пари действително се заплащат заплатите и идват спомагателните средства. 

Междувременно недоволните водачи се събраха на втори следващ митинг пред постройката на Столична община, само че отхвърлиха до разясняват покачването на заплатите, преди да им бъдат показани публично. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР