Заплатите на учителите ще се увеличат с минимум 17% от

...
Заплатите на учителите ще се увеличат с минимум 17% от
Коментари Харесай

Учителските заплати ще се увеличат със 17% догодина

Заплатите на учителите ще се усилят с най-малко 17% от 1 януари 2020 година Това е записано в анекс към груповия трудов контракт в региона на образованието, оповестиха от Министерството на образованието и науката.

Според документа учителите ще получават не по-малко от 1085 лева съществена заплата. Минималните хонорари на старшите учители ще доближат 1120 лева, а на основните учители – 1176 лева Директорите на детски градини и учебни заведения ще получават не по-малко от 1334 лева, а заместник-директорите – 1246 лева

За задачата в бюджета за идната година са заложени 360 млн. лева повече за заплати на педагозите. Предвидени са и 54 млн. лева за нарастване на заплатите на непедагогическия личен състав. Ръстът там евентуално ще е 10%, що се касае за работещите на бюджетна прехрана.

С анекса към груповия трудов контракт се завишават спомагателните хонорари за класните ръководители, както и за лекторските часове. Въвежда се и условие 50% от средствата за подготовка в бюджетите на детските градини и учебните заведения да бъдат употребявани за вътрешни или междуинституционални образования под формата на методически семинари, дискусионни конгреси, открити практики, презентации на креативен планове, резултати и разбори на извършени педагогичен проучвания и други. Целта е учителите да обменят положителни практики, да се учат взаимно, да споделят и предизвикват нововъведения, изясняват от просветителното министерство.

Още през септември просветният министър Красимир Вълчев разгласи, че това условие ще бъде въведено, защото министерството не може да управлява качеството на образованията за повишение на квалификацията на учителите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР