Заплатите на учителите и директорите да бъдат увеличени с 15%

...
Заплатите на учителите и директорите да бъдат увеличени с 15%
Коментари Харесай

760 лева минимална учителска заплата от 1 септември

Заплатите на учителите и шефовете да бъдат увеличени с 15% от 1 септември, планува план за промени в разпоредба на Министерството на образованието и науката, импортиран за разискване в Министерския съвет.

Според плановете минималната съществена заплата за преподавател, педагог, логопед, психолог, педагогичен консултант, треньор и рехабилитатор става 760 лв..

Долният предел за старши учител/старши педагог става 792 лв..

Минимумът за най-високото равнище в йерархията на педагозите - основен учител/главен педагог ще е 836 лв..

За шеф се планува най-малко 950 лв., за заместник-директор - 887 лв..

Наредба 4 дефинира единствено минималния предел, а не фиксира тъкмо възнагражденията, тъй като учебните заведения получават делегирани бюджети на база годишния размер за прехрана на едно дете в съответния тип образование умножен по броя на учениците. Оттам нататък учебните управления вършат собствен бюджет, а огромните учебни заведения могат да си разрешат и по-високи заплати за педагозите и личния състав от държавно избрания най-малко.

С измененията в наредбата се вкарват и добавки за:

- присъединяване в екипи за взаимна работа на институциите по обгръщане и задържане в просветителната система на деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст;

- осъществяване на в допълнение образование на възпитаници, които не са усвоили компетентностите, заложени в образователната стратегия, или на деца, които не владеят български език.

Мерките се вземат по отношение на спомагателните задължения на педагогическите експерти по осъществяването на ограниченията за взаимна работа на институциите по обгръщане и задържане в просветителната система на деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст, се споделя в претекстовете към плана, импортиран от министъра на образованието Красимир Вълчев.

В плана на наредбата е повишен и минималният размер на средствата, които всяка институция следва да възнамерява за погашение на в допълнение трудово заплащане за реализирани резултати от труда на педагогическите експерти от 3% на 3,5 % от 01.09.2017 година и на 4% от 01.01.2018 година

Отпада ограничаването за оптимален размер на посочените средства.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР