Заплатите на работниците да може да бъдат намалени за времето

...
Заплатите на работниците да може да бъдат намалени за времето
Коментари Харесай

Работодатели искат да намаляват заплати в кризата

Заплатите на служащите да може да бъдат понижени за времето на рецесията, породена от епидемията от ковид в страната. Редуцирането на заплащането да е допустимо при единодушие на синдикатите и да е мярка за опазване на работните места, оферират от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Според организацията тази опция би трябвало да бъде записана в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние.

Извънредният закон беше признат незабавно предходната седмица, само че съвсем незабавно по-късно започнаха претенции за промени на текстове в него.

Според КРИБ вписването в закона на опция за понижаване на заплатите на служащите ще докара до понижаване на разполагаемите приходи на служащите и чиновниците, само че в огромна степен ще подсигурява работните им места и тежестта ще се разпредели солидарно сред тях и работодателите.

От организацията публично желаят и смяна на към този момент утвърдената и действително пусната в деяние мярка за заплащане от страна на страната на част от заплатата на чиновници във компании, наранени от рецесията. В момента от бюджета могат да се покриват 60% от разноските за хонорари във компании, които са запазили работните места, само че е трябвало да затворят поради противоепидимичните ограничения или приходите им са намалели с повече от 20%.

Още при оповестяването на мярката работодателите са на мнение, че държавната поддръжка действително е по-малка от оповестените 60 на 100, защото работодателят би трябвало да поеме цялостните осигуровки на чиновниците. За това от организацията желаят страната да заплаща и 60% от разноските за осигурителните вноски на чиновниците. Другият вид е процентът на подкрепяне да бъде повишен на 80.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР