Заплатите на работещите в областните болници ще бъдат увеличени от

...
Заплатите на работещите в областните болници ще бъдат увеличени от
Коментари Харесай

Вдигат заплатите в областните болници с между 150 и 250 лева

Заплатите на работещите в регионалните лечебни заведения ще бъдат увеличени от 1 юли с сред 150 и 250 лв. по новата методика на здравното министерство.
 Съотношение 1:1,7:2,2 на заплатите на санитар, здравна сестра и доктор предлага Ананиев
Това заяви здравният министър Кирил Ананиев във Варна. 

Той акцентира, че разноските за личен състав би трябвало да бъдат не по-малко от 50 % от общите доходи на лечебните заведения, а управленията на лечебните заведения и синдикатите ще вземат решение дали да се заплащат и бонуси за реализирани резултати.

Ананиев още веднъж сподели, че методиката не е наложителна. 

" Има разнообразни механизми на приложение на методиката. Едни държат да бъдат увеличени с спомагателните бюджети главните хонорари и по този метод да се приближат до началните съществени заплати по КТД. Други избират да вдигнат с избран размер началните заплати, само че не доста огромен, а по-голямата част от ресурса да се употребява за в допълнение материално стимулиране за реализирани резултати ", добави той, представен от БНР.

Според препоръчаната методика заплатите на санитарите, медицинските сестри и лекарите ще са в съответствие 1:1,7:2,2.

Болнични шефове във Велико Търново обаче оповестиха, че такова разпределени не е използвано за общинските лечебни заведения, тъй като те нямат задоволително доходи от клинични пътеки.

Такъв е казусът с общинската болница в Павликени. Брутната заплата на лекарите е към 1000 лв., а на сестрите е малко над 850 лв.. Не можем да вдигнем заплатите, уточни доктор Ренета Кръстева, шеф на Павликенската болница, която настоя за смяна на цените на клиничните пътеки.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР