Заплатите на педагозите от кварталните училища може да скочат с

...
Заплатите на педагозите от кварталните училища може да скочат с
Коментари Харесай

Диян Стаматов: Сваленият от горните класове учебен материал трябва да се върне на мястото му

Заплатите на педагозите от кварталните учебни заведения може да скочат с над 17%, споделя ръководителят на Съюза на работодателите в системата на националната култура на България и шеф на 119-о СУ

" В колата с над 1300 ученици е невероятно часовете да приключат до 18,30 ч "

Диян Стаматов е бил е поредно шеф на 150-о СУ, 80-о СУ и 119-о СУ в София, зам.-министър на образованието в кабинета „ Борисов 2 “ и сега още веднъж е шеф на 119-о СУ в София.

-Г-н Стаматов, предходната година в някои учебни заведения имаше проблеми с нарастването на учителските заплати. Ще съумеят ли тази година във всички да бъде доближат 17%-вият растеж, заложен в груповия трудов контракт?

- В края на идващия месец ще бъде ясна общата картина в страната и къде е достигнато обещаното нарастване. Причината за това е, че към 15-и февруари излиза наяве точното систематизиране на финансовите запаси по общини към учебните заведения.

Според мен към 90% от школата ще имат опция за 17%-вия растеж. Това е по този начин, защото нарастването на единния разходен стандарт в трите му посоки – брой възпитаници, брой паралелки и просветителна институция, е малко над 16, 5 % и това е изцяло задоволително, за може да се нарасне заплатата на целия личен състав. В други учебни заведения обаче има понижаване на броя на децата, само че не и на педагогическия личен състав и там може да има проблем.

Причината е, че там единният разходен стандарт ще бъде като в останалите просветителни институции, само че пониженият брой деца ще рефлектира върху неспособност да се доближи 17%-вият растеж.

Това са дребна част от всички учебни заведения – не повече от 5%. Третата група пък би се чувствала още по-комфортно, защото те ще получат повече от плануваното. Това са учебни заведения, към които са се насочили децата, които са напуснали тези от втората група. Те обаче не са огромни школа, защото при тях се следи понижаване на броя на учениците, най-много в гимназиален стадий, което пък не води до опция за понижаване на личния състав. В същото време приемът на възпитаници в най-близкото до тях учебно заведение дава опция за увеличение на малчуганите в по-малките.

Според мен с над 17% биха се нараснали заплатите в кварталните школа, които са били с по-малък брой ученици, само че към този момент са с усъвършенстван банкет. Това са към 5% от учебни заведения, само че те могат да бъдат и повече.

Това, че към 90% ще реализиран заложеното нарастване, е един доста добър индикатор. За огромно страдание има образователни заведения, които се намират тук-там, където миграцията е толкоз мощна, че каквото и да създадат там няма деца.

Допълнителното финансиране, което доближава до тях, не може да замести нуждата от средства. До края на календарната година просветното министерство и общините биха намерили подобаващ механизъм, с който да се обезпечи нужният финансов запас за всички учебни заведения. Той не би трябвало да бъде толкоз огромен, защото става дума за дребен брой.

-Увеличението на стандарта ще подкрепи ли и за растеж в заплащането на психолозите?

- За втора година се усилват средствата за децата със специфични просветителни потребности(СОП), като единният разходен стандарт за тях надвишава 3200 лева Ако в едно учебно заведение има 4-5 такива деца, има опция да се назначи психолог.

Той няма да работи единствено с тях, а би оказал поддръжка на всички останали. Увеличението на парите за деца със СОП, както и спомагателните стратегии за действия по ползи, дават опция за назначение на психолози. Директорът обаче този, който би трябвало да ги наеме.

В огромните градове това не е проблем, само че в дребните обитаеми места е мъчно да бъдат открити фрагменти с такова обучение. Причината е, че завършващите не се връщат в родните си места. Затова и възрастовата характерност на учителите в дребните градове е по-висока. В посока разрешаване на този проблем работи стратегия „ Мотивирани учители “, която е ориентирана към намиране на експерти за отдалечените места. Така шефове и учители могат да намерят своята пресечна точка.

- Директорите са тези, които би трябвало да създадат разписанието на часове, с цел да завършват до 18,30 ч учениците. Възможно ли е това в по-големи учебни заведения като вашето?

- В по-големите учебни заведения с над 1300 ученици това няма по какъв начин да се случи. В останалите има опция за еластичност при изработката на образователната стратегия и техните шефове би трябвало да се възползват. При нас обаче няма техническа опция поради оптималното потребление на стаите.

Разликата сред двете смени е тъкмо 20 минути, а от интервалът от време от 7,30 до 19, 30 е на 100% напълнен. При нас няма по какъв начин да се ползва нулев час, защото първата промяна свършва 20 минути преди втората. Това обаче са единични случаи, защото огромните учебни заведения като нашето са към този момент не повече от 20-25.

В тези школа този вид може да се приложи с плавното понижаване на приема на възпитаници в обособените стадии. Оптимизацията обаче може да стане единствено с една паралелка на година. На мен също ми се желае това да стане, само че когато пристигна време за класирането родителите питат за какво не сме приели тяхното дете. Те не се интересуват в какъв брой часа ще приключат образователните занятия на хлапето, а да е в тъкмо несъмнено учебно заведение. Съчетаването на интереса на родители с опциите за еластичност е мъчно, даже невероятно.

- Вие обмисляте ли да намалите броя на учениците, които ще бъдат признати в 119-то?

- Моето предпочитание е да има понижаване. В същото време, съгласно ЕГН-тата на децата броят на тези от първа група, които чакаме да бъдат записани в първи клас при нас, още веднъж е по-голям в сравнение с паралелките, които имахме тази година. Сега приехме 5 класа, а по ЕГН тази година са малко повече от тях. Въпреки това ще се опитаме да запазим този банкет. Не бива да има увеличение. Ако няма толкоз доста искащи, ще понижим с един клас. Целта е да вървим гладко към едносменен режим, който в моето учебно заведение не може да стане преди 2029-а.

- От идната образователна година и 4-годишните би трябвало да бъдат обхванати в наложително предучилищно обучение. Какви са изгодите от това?

- Градината е най-сигурното място за всяко дете - да приказва вярно, да е измежду връстниците си, с които играе, да му е забавно, да се учи на умения.

Вероятно леко стряска думата „ задължително”, само че пък това е ангажимент и на двете страни. Както на страната да дава повече за децата и да основава по-добри условия в градините, по този начин и на родителите, които носят отговорност към децата и ранната им социализация. Учителите и шефовете на детските градини също би трябвало да окажат поддръжка.

Това е гаранцията към родителите за грижата и професионалната им отдаденост. Ролята на МОН, общините и работодателските организации пък е да поддържа шефовете да основават все по-добри условия за децата, да стимулират по-добри учители. Там, където се виждат не добре работещи учители или такива с сериозно държание, да не бъдат прикривани, а навреме отстранявани.

- Върви се към смяна на образователните проекти. Според вас от кои стратегии би трябвало да се стартира?

- Първата огромна смяна в образователните проекти беше направена преди 4 години и извънредно време още веднъж да се направи проверка. Тя би трябвало да бъде в тенденция облекчение и материалът, който беше свален от по-горни класове, да се сложи на вярното място, на което би трябвало да се учи.

Това докара до затрудняване на учениците. Освен това, в естествените науки има доста висока степен на академичност, която би трябвало да се облекчи, с цел да стане избираема и забавна за децата.

Вече има работна група за образователните проекти по математика и нека се стигне до консенсус и учителите и шефовете да съумеят да убедят представителите на висшите образователни заведения, че изучаваният материал би трябвало да бъде по-житейски.

- Последните седмици има все по-големи полемики за броя на часовете за кормуване. При вас има ли възпитаници, които идват с персонални коли, и каква би трябвало да бъде подготовката на тези, които им следва да вземат книжки?

- Болшинството от моите възпитаници в края на 11-ти и в 12-ти клас са с коли и те доста се забавляват от това. Според мен шофьорските курсове би трябвало да имат доста сериозен на практика детайл и наложително би трябвало да бъде повишен броят на часовете по кормуване. Това би трябвало да се отнася най-много за тези, които не са съумели да придобият нужните умения в общоприетото време. Всеки един инструктор може да установи това посредством вътрешния изпит или при този пред КАТ.

- Второкласници от 119-то стартираха самодейност в поддръжка на свои връстници от Перник. Разкажете за нея.

- Тя започва в часа по „ Предприемачество “ на второкласниците, които демонстрираха предпочитание да оказват помощ на връстниците си, а по-късно се включиха всички възпитаници от 119-то.

Тази седмица ще преброим събраните средства пред децата, които предизвикаха акцията, след което ще се свържем с някой от доставчиците на вода, с цел да ни асистира с логистиката и да я занесат в някои от учебни заведения в Перник. Все още не семе избрали в кое. Тази самодейност може да се разрасне и в други учебни заведения. Всяко дете пие вода и една такава поддръжка е добре пристигнала.

*Източник: https://www.monitor.bg/bg
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР