Заплатите на миньорите в Горубсо - Мадан, които започваме да

...
Заплатите на миньорите в Горубсо - Мадан, които започваме да
Коментари Харесай

Вдигнаха заплатите на миньорите в Горубсо - Мадан

Заплатите на миньорите в Горубсо - Мадан, които започваме да изплащаме тази седмица, са с нарастване приблизително от 7%, заяви изпълнителният шеф на рудодобивното дружество инж. Сергей Атанасов. Увеличението най-силно ще почувстват служащите с минимални хонорари, при които растежът варира сред 12 и 15%.

В рудниците на Горубсо - Мадан работят към 900 души. Средната брутна заплата в предприятието с нарастването към този момент е 1650 лв..

Причината за нарастването не е растеж в цените на металите, съобщи изпълнителният шеф. " Цените на металите не са по-високи от предходни години. Основната причина за повишението на заплатите е растежът на производството, който всяка година при нас е 6-7%. Имали сме години и с 10%. Този растеж е вследствие на въвеждането на новия минен модел подземен с милиони левове вложения всяка година. С новата техника изкарваме повече концентрат и надлежно даваме по-големи хонорари. При нас напълно важи пазарният принцип. Влагат се огромни вложения, с тях се сменя минният модел с съвременен, надлежно вършим и оптимизация на производството и по този начин подобряваме продуктивността на труда. Изкарваме повече и надлежно заплатите са по-големи. По тази причина и всяка година от 2012 година до момента заплатите на всички в предприятието се покачват приблизително с 6-7% ", разяснява инж. Атанасов.

Рудодобивното дружество е най-голямото дружество в Смолянска област, а брутните му заплати са най-високите в района. В момента Горубсо-Мадан създава месечно над 2200 тона концентрат. " За съпоставяне през 2010 година средномесечното произвеждане е било 860 тона. Но тогава имаше два работещи рудника, в този момент имаме три. Тогава личният състав беше 680 души, а в този момент е 900 ", уточни инж. Атанасов.

Тази година в Горубсо - Мадан плануват новите вложения да са над 4 млн. лева, още веднъж за промяна на минния модел в рудодобива и обогатяването на рудата. " Почти на всички места към този момент сме наложили новия минен модел, като се изключи рудник " Върба ", където има софтуерни аргументи за закъснение, само че и там ще бъдат поетапно въведени модерните технологии подземен, съобщи инж. Атанасов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР