Заплатите на медицинските сестри в УМБАЛСМ Н. Пирогов се увеличават

...
Заплатите на медицинските сестри в УМБАЛСМ Н. Пирогов се увеличават
Коментари Харесай

Увеличават заплатите с до 90 лева за сестрите в Пирогов

Заплатите на медицинските сестри в УМБАЛСМ " Н. Пирогов " се усилват с 60 до 90 лв.. Това става с анекс към груповия трудов контракт (КТД), оповестиха от КНСБ.

Увеличението на главните заплати на експертите по здравни грижи в " Пирогов " ще стане от 1 април. Така редова сестра в поделение към този момент ще получава минимум 920 лева ., вместо досегашните 830 лева . Сестрите в детска клиника или кабинет ще получава минимално заплащане от 950 лева, вместо 875 лева .

Реанимационните или операционните сестри ще получават минимум 980 лева Върху тези пари се начисляват и спомагателни хонорари, контрактувани в болничното заведение, надбавки за трудов стаж, както и други придобивки, прецизираха синдикатите.
 Протестират в болница в Пловдив поради всеобщо овакантяване на медицински сестри
Протестират в болница в Пловдив поради всеобщо овакантяване на медицински сестри

Напускат поради ниското възнаграждение

Според ръководителя на Федерацията на синдикатите в опазването на здравето доктор Иван Кокалов това нарастване надминава заложеното в отрасловия групов трудов контракт . То е доказателство, че при вярно ръководство на финансите и добър обществен разговор, всяка болница може освен да доближи тези равнища на възнаграждение, само че и да ги задмине , разяснява.

От синдикалната федерация имат няколко условия:
Здравното министерство да вкара единна методика за систематизиране и заслужено съответствие на работните заплати и ДМС за всички държавни и общински лечебни заведения , посредством която и посредством групово договаряне в лечебните заведения да се доближи последователно заложеното в ОКТД минимално заплащане от 900 лева . за здравна сестра, акушер или лаборант. Да се показа информация в най-бърз период къде и по какъв начин се разпределят ДМС, което може да се употребява за нарастване на заплатите, най-много на експертите по здравни грижи; Очакваме в най-бърз период да бъде оповестена и разпоредба на Министерството на здравеопазването за р азпределение през общините към общинските лечебни заведения на 30 млн. лева ., които бяха отпуснати със особено решение на правителството; Адекватно възнаграждение за изключителния труд на медицинските експерти и ограничения за привеждането му в законовите условия.
Синдикатите са наясно, че проблемите, трупани с десетилетия в опазването на здравето, няма да се решат с магическа пръчка. Дори и с желаното нарастване нашите здравни фрагменти ще останат измежду най-ниско платените в Европейския съюз. Те упорстват за явен небосвод за нарастването на всички заплати в бранша , в това число и на висококвалифицирания личен състав.
 Над 3 хиляди медицински сестри излизат на митинг
Над 3 хиляди медицински сестри излизат на митинг

Негодуват против дефицита на фрагменти, неналичието на млади експерти и ниските заплати

Те се опълчват на опитите на разнообразни политически структури да употребяват справедливия яд на медицинските експерти. " Нито една партия, взела участие във властта до в този момент, не е съдействала с доста за смяна на положението в опазването на здравето ", се споделя в позицията на ФНСО.

От КНСБ поддържат настояванията за почтени заплати на експертите по здравни грижи, излиза наяве и от отворено писмо на ФСЗ. От синдиката напомнят, че на 12 май 2018 година КНСБ и ФСЗ е подкрепил митинга на медицинските експерти в София . Тогава са сложени претенции на 5 000 сестри, акушерки и лаборанти. Тези условия са годни и в този момент:
Задължително съблюдаване на Колективния трудов контракт (КТД), с цел да се реализира диференцирано възнаграждение на труда на здравните експерти, съгласно добитата квалификация; Политическо единодушие за почтени хонорари, положителни условия на труд, професионална подготовка и кариерно израстване; Дългосрочна визия за здравните грижи до 2030 година с тъкмо избрани периоди, финансиране и виновни институции Спешни законодателни ограничения, тъй че лечебните заведения да не бъдат търговски сдружения
Ако желаеме да променим системата, би трябвало да бъдем единни и дружно ще променим статуквото, допълват от синдикалната групировка.
 Недостигът на медицински сестри може да бъде позволен
Недостигът на медицински сестри може да бъде позволен

Все повече студенти остават в страната след дипломирането си
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР