Заплатите на лекарите ще се повишат с 800 лв., на

...
Заплатите на лекарите ще се повишат с 800 лв., на
Коментари Харесай

Лекарските заплати се повишават с 800 лева

Заплатите на лекарите ще се покачат с 800 лева, на професионалните по здравни грижи – с 550 лева, а на останалите медицински служащи – с 200 лева Това планува подписаният през днешния ден групов трудов контракт в бранш “Здравеопазване”, заяви министерството на опазването на здравето.

В известието не се показват новите равнища на възнагражденията с това нарастване. По-рано обаче бе оповестено, че лекарската заплата ще бъде 2000 лева, тази на медицинските сестри – 1500 лева, а на санитарите – 900 лева

Изпълнението на груповия трудов контракт зависи от бюджета и от управленията на лечебните заведения.

„ Даваме си сметка, че сключването на отрасловия групов трудов контракт е първата стъпка към действителното нарастване на приходите на медицинския личен състав. Необходимо е да получим следваща поддръжка от държавния бюджет, с цел да можем да подсигуряваме приемането на заложените по-високи хонорари “ , уточни и здравният министър проф. Асена Сербезова.

Преговорите сред съсловните организации и надзорният съвет на НЗОК по Анекса към Националния рамков контракт към момента не престават, прецизират от Министерство на здравеопазването.

Очаква се с анекса да бъдат въведени условия пред шефовете, които да ги накарат да изпълнят груповия трудов контракт,пише kmeta.bg.Според тях, в случай че шеф желае да вземе 25% нарастване на клиничните пътеки, той би трябвало да подсигурява осъществяването на контракта със заложените там заплати. Тези работодатели, които не желаят или не могат да изпълнят тези условия, ще получат единствено 7% нарастване на клиничните пътеки.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР