Заплатите на инспекторите и ръководителите в Главна дирекция Гражданска въздухоплавателна

...
Заплатите на инспекторите и ръководителите в Главна дирекция Гражданска въздухоплавателна
Коментари Харесай

Заплатите на авиоспециалистите скачат с 60 процента: Главен инспектор в ГВА ще взема над 4600 лв.

Заплатите на инспекторите и ръководителите в Главна дирекция " Гражданска въздухоплавателна администрация " ще могат да бъдат увеличени с 60%, считано от 1 януари 2020 година

Това планува план на държавно разпореждане, импортиран през днешния ден за публично разискване, написа offnews.bg.

Той включва нов текст в Наредбата за заплатите на чиновниците в държавната администрация от 2012 година, съгласно който самостоятелните съществени месечни заплати на чиновниците, заемащи длъжности в региона на летателната употреба, лицензирането на авиационния личен състав и летателната валидност на гражданските въздухоплавателни средства, както и на ръководителите на структурни звена, в които има такива длъжности, може да надвишават с до 60% оптималния размер на главната месечна заплата за съответното равнище и степен на главната заплата в държавната администрация, избрана в наредбата.

При нарастване с до 60% заплатите на новоназначените чиновници могат да доближат следните размери:

- основен контрольор в Групово дело ГВА - 4640 лева.;

- старши контрольор в Групово дело ГВА - 4240 лева.;

- контрольор в Групово дело ГВА - 4000 лева.;

Сега основен контрольор, 3-та степен получава оптималната съществена заплата 2900 лева, старши контрольор, трета степен - 2650 лева, а контрольор - 2500 лева Това са горните прагове, избрани в Класификатора на длъжностите в администрацията.

Големите условия към образованието, в това число за съществуване на подготовка " водач " ; към стажа; нараствания брой отговорности и неконкурентните на пилотските заплати хонорари в авиационната администрация са измежду главните претекстове на транспортното министерство да внесе промените, излиза наяве от претекстовете на плана.

Тези условия са използвани за част от профилираната администрация в Групово дело ГВА - показват от ведомството - и показват дирекция „ Летателни стандарти “ (ЛС), в частност за инспекторския състав в отдели „ Летателна употреба и лицензиране на авиационния личен състав “ (ЛЕЛАП) и отдел „ Летателна валидност на гражданските въздухоплавателни средства “ (ЛГГВС). Оттам акцентират и че притежаваната подготовка и подготвеност е належащо да бъдат поддържани посредством скъпи периодически образования. Посочват и условия в европейски регламенти, които страната ни би трябвало да извърши.

От министерството акцентират и различен претекст: високия растеж на превозените пасажери и упованието наклонността да се резервира през идните години. То се базира на разбор на Европейския стопански и обществен комитет (консултативен орган към Европейската комисия), в който се предвижда забележителен растеж на самолетодвижението, респективно - на пътникопотока, до 2030 година

Данните от летище " София " са в унисон с европейските. През 2015 година пасажерите от и до него са 4 064 755; през 2016 година – 4 973 039; през 2017 година – 6 486 883; през 2018 година - 11,975 млн. Отчетеното самолетодвижение на софийското летище е: 2015 година - 44 416 самолета; 2016 година – 51 759; 2017 година – 57 673.

" От направената статистика в интервала 2012-2018 година е видно доста повишаване на броя на дилемите на инспектиращия състав и сложността им. Увеличеният брой на стъпващите на пазара на въздухоплавателните услуги нови субекти все още, предстоящото разширение на обсега на следените субекти, по отношение на въвеждането на новите европейски правила (киберсигурност, дронове и дееспособност на лицата, които ги ръководят, определяне и управление на условията за запазване на околната среда и т.н.), увеличеният пътникопоток и самолетодвижения и предстоящото им повишаване по неоспорим метод постанова извода, че е нужен съответстващ и отговарящ на пазара на труда механизъм за привличане и задържане на квалифицирани специалисти в региона на летателната употреба и летателна валидност ", написа в претекстовете.

В същото време - показват от транспортното министерство - " има огромно и непрекъснато текучество на квалифицирания личен състав, зает с ревизиране в дирекция „ Летателни стандарти “ на Групово дело ГВА, което става наклонност и затруднява ефикасното осъществяване на надзорните и регулатори функционалности на администрацията, с цел да може да поддържа динамично изменяните и допълвани единни европейски стандарти за сигурност и сигурност в гражданското въздухоплаване ".

" Поради нуждата от поддържане на летателната си подготовка по-голямата част от инспекторите постоянно декларират предпочитание да отсъстват в заплатен и/или неплатен отпуск или са ангажирани на четиричасов работен ден ", допълват оттова и акцентират, че характерните условия за квалифицирани инспектори стесняват извънредно доста кръга от отговарящите на условията и по-голямата част от експертите са ангажирани и в български или задгранични самолетни компании.

За да защитят предлаганите нови заплати, от ведомството вършат съпоставяне сред възнагражденията в авиацията и ангажираните с техническото обслужване в частния бранш и заплатите в държавната Групово дело ГВА, като акцентират, че " очевиден превес имат заплатите в частния бранш ".

За задачата цитират информация на Национален статистически институт от октомври 2019 г, съгласно която междинната годишна брутна заплата във въздушния превоз за 2018 година е 38 455 лева./3205 лева месечно, а в спомагателните действия – 38 250 лева./3188 лева месечно. (Изчислява се като парите за заплати за годината се разделят на междинния списъчен брой (изпълнителски, механически, административен и профилиран персонал) на наетите на трудов контракт без тези в отпуск по майчинство.)

" Видно от данните, може да се допусне, че профилираният личен състав в бранш въздушен превоз получава удвоената стойност на междинната месечна заплатата на всички наети в бранша - т.е. приблизително 6410 лева - пишат от министерството. - При параленост на междинната месечна заплата на профилирания личен състав с възнагражденията на личния състав, извършващ инспектиращи действия (в отдели ЛЕЛАП и ЛГГВС) в Групово дело „ ГВА “, се открива следното:

В сходство с Класификатора на длъжностите в администрацията за служба „ основен контрольор в Групово дело „ ГВА “, 3-та степен, оптималната главната месечна заплата е 2900 лева.; за „ старши контрольор в Групово дело „ ГВА “, 3-та степен - 2 650 лева, а за „ контрольор в Групово дело „ ГВА “, 3-та степен - 2 500 лева

С предлаганото нарастване от „ до 60% “ на самостоятелните съществени месечни заплати на чиновниците, заемащи длъжностите в региона на летателната употреба, лицензиране на авиационния личен състав и летателна валидност на гражданските въздухоплавателни средства, както и на ръководителите на структурни звена, в които има такива длъжности, самостоятелните работни заплати на новоназначени чиновници могат да доближат оптимални равнища на възнаграждение, както следва:

1. служба „ основен контрольор в Групово дело „ ГВА “ - до 4 640 лева Сравнено с удвоената сума на междинната месечна работна заплата в авиационната промишленост в размер на 6 410 лева, която е приблизителна, се получава разлика на стойност 1 770 лева в интерес на авиационната индустрия;

2. за служба „ старши контрольор в Групово дело „ ГВА - до 4 240 лева Сравнено с удвоената сума на междинната месечна работна заплата в авиационната промишленост в размер на 6 410 лева, която е приблизителна, се получава разлика на стойност 2 170 лева в интерес на авиационната индустрия;

3. за служба „ контрольор в Групово дело „ ГВА “ - до 4 000 лева Сравнено с удвоената сума на междинната месечна работна заплата в авиационната промишленост в размер на 6 410 лева, която е приблизителна, се получава разлика на стойност 2 410 лева в интерес на авиационната промишленост. "

Предложеното нарастване на възнаграждението от „ до 60% “ приближава междинните стойности възнагражденията на високо квалифицирания личен състав с аналогична активност в авиационната промишленост, което ще усили опцията на Групово дело ГВА да наеме и задържи квалифицирани специалисти за реализиране на контролни функционалности по сигурност и сигурност в гражданското въздухоплаване - се споделя още в претекстовете.

Видно от данните за интервала от 2015 година до края на 2018 година, поради развиването през последните години и на така наречен лека и свръхлека авиация, популяризирането на въздушните спортове и от ден на ден искащи „ любител-пилоти “ да реализират активност, разширението и повишаването на бранша " Въздушен превоз " във всички негови аспекти, е неоспорим факт. Със същите темпове нараства и търсенето на дипломиран авиационен личен състав и личен състав за техническо обслужване и поддържане на непрекъсната летателна валидност на Водоснабдителна система, който да реализира тези действия в частния бранш, респективно нараства и потребността от налични, непрекъснато заети и на цялостно работно време квалифицирани специалисти в контролния и контролен орган Групово дело ГВА - показват още от транспортното ведомства и акцентират, че смяната цели " въвеждане на съответен механизъм за възнаграждение на възнагражденията на инспекторите в Групово дело ГВА, с оглед привличане и задържане на квалифицирани специалисти за задачите на осъществяваните от Групово дело ГВА инспекции ".

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР