Заплатите на духовниците от всички вероизповедания ще бъдат изравнени с

...
Заплатите на духовниците от всички вероизповедания ще бъдат изравнени с
Коментари Харесай

Духовниците с учителски заплати

Заплатите на духовниците от всички вероизповедания ще бъдат изравнени с тези на учителите и ще се поемат от бюджета. Това заяви министър председателят Бойко Борисов след среща с Негово светейшество патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод.
За тази година са планувани до 15 млн. лева От идната средствата ще бъдат по 15, посочи министър-председателят.
Премиерът Бойко Борисов отиде по неотложност в Светия синод поради напрежението към измененията в закона за вероизповеданията. В Народното събрание са импортирани два законопроекта. Единият е на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, другият - на Вътрешна македонска революционна организация. В сряда представители на Синода участваха на дебатите по тематиката в правната комисия в Народно събрание. Час по-късно Светият синод излезе с гневна декларация против поправките. Ръководството на църквата бе възмутено, че плановете не са съветвани с тях, че никой не е потърсил мнението на духовенството, когато е подготвял проектозаконите. Синодът остро възрази против част от концепциите в плана на Вътрешна македонска революционна организация, тъй като откри в тях намесата на страната във вътрешноорганизационните каузи на Църквата.
Заедно с премиера Борисов в Синодалната палата отидоха ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Йордан Цонев, зам-шефът на групата на обединените патриоти Искрен Веселинов и ръководителят на дирекцията по вероизповеданията Емил Велинов.

" Разбрахме се със Светия синод да не изтегляме законите. Между първо и второ четене, през тези близо 20 дни, с работната група, в която още през днешния ден се включват 5 митрополити, ще контролираме всичко, което сме се разбрали, с цел да може на второ четене да се одобри закон, който да бъде допустим ", заяви Борисов. „ Г-н Цонев доста ясно го сподели - че се мъчат от 90-а година страната да си поеме грижата за вероизповеданията и неслучайно ние приравняваме заплатите с учителските заплати. Защото това са проповедниците в едната и в другата вяра, които ще образоват, възпитават, учат на полезности и морал ", разяснява още министър председателят. И добави: „ Щом се качват учителските заплати, толкоз се качват надлежно на свещеници, ходжи и така нататък ".

" Срещата мина в един добър звук. Като човешки закон постоянно има някакви пропуски и недоглеждания, само че постигнахме консенсус ", съобщи след срещата и Западноевропейският митрополит Антоний.

" Благодаря на патриарха. Много е направено, прави оценка се това, което вършим. Това което страната дава целево, ще му държим надзор и те нямат срещу това ", сподели министър председателят Бойко Борисов.

Преди да се причисли към премиера за срещата в Синода, Цветан Цветанов организира диалог с ръководителя на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. Двамата направиха второ подред взаимно изказване. " Ще се съобразим с основателните рецензии, които насочат вероизповеданията за измененията в Закона за вероизповеданията, импортиран от Обединени патриоти, сподели Карадайъ. " В Закона за вероизповеданията, който е подписан от ръководителите на парламентарните групи на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи няма терзания. Има чисто механически и публицистични моменти в някои от разрешителните уведомителни режими, които са залегнали. Критиките от Светия Синод ние деликатно ще ги изслушаме ", добави той.

" Помолих господин Карадайъ, дружно в този момент с Йордан Цонев да отидем до Светия синод, тъй като там ще имаме една работна среща. Просто ще чуем какви са възможните забележки, терзания. Смятам, че от вчерашния спор в правна комисия вносителят Йордан Цонев е дал някои уточнения, които са успокоили Светия синод ", добави от своя страна Цветан Цветанов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР