Заплатите на духовниците от всички религии ще бъдат изравнени с

...
Заплатите на духовниците от всички религии ще бъдат изравнени с
Коментари Харесай

Заплатите на духовниците от всички религии ще бъдат изравнени с тези на учителите


Заплатите на духовниците от всички религии ще бъдат изравнени с тези на учителите и ще бъдат поети от бюджета. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов след среща в Светия Синод по отношение на измененията в Закона за вероизповеданията.
„ Разбрахме се със Синода да не изтегляме законите. Между първо и второ четене, през тези близо 20 дни, с работната група, в която още през днешния ден се включват 5 митрополити, да отрегулираме всичко, което сме се разбрали, с цел да може на второ четене да се одобри закон, който да бъде допустим “, заяви министър председателят.
„ Г-н Цонев доста ясно го сподели - че се мъчат от 90-а година страната да си поеме грижата за вероизповеданията и неслучайно ние приравняваме заплатите с учителските заплати. Защото това са проповедниците в едната и в другата вяра, които ще образоват, възпитават, учат на полезности и морал “, разяснява Борисов.
„ Щом се качват учителските заплати, толкоз се качват надлежно на свещеници, ходжи и така нататък “, добави той. „ Благодаря на Патриарха и на светите отци. Неслучайно следобяд в Народното събрание ще бъдат 5 митрополита, които ще вземат участие в разглеждането на Закона.
Благодаря на сътрудниците от Обединени патриоти, Движение за права и свободи и ГЕРБ за това, че пристигнаха освен като вносители, само че и като хората, които ще го гласоподават. До един владиците правят оценка това, което до в този момент сме правили. Освен благодарности, друго не получаваме, тъй като фактически доста е направено. Имаме още 2 предложения за 15-и и 17-и. Семинарията е подготвена. Последното крило на Троянския манастир е подготвен и така нататък “, съобщи Борисов.
„ Никой в никакъв случай не е мислил и не мисли техните приходи, които си получават от дарения, продажба на свещи и така нататък, да им ги взима, събира, ревизира и така нататък Това, което страната дава, целево, по еврофондове и непосредствено от бюджета, несъмнено, че ние ще му реализираме надзор и те нямат нищо срещу това “, изясни той.
„ Относно анонимните дарения говорихме до какъв брой и по какъв начин те да ни дадат предел. И тук не става въпрос единствено за Българската православна черква, а и за другите вероизповедания. Този Закон контролира всичко. Разбрахме се за най-малък предел от 15 милиона в допълнение, които се дават, с цел да може да има за свещеници и за заплати “, изясни министър председателят.
Бойко Борисов отиде в Светия синод незабавно, а към него се причислиха и политици от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Обединените патриоти, с цел да успокояват духовете. Заедно натам поеха водачът на ПГ на ръководещата партия Цветан Цветанов, зам.-шефът на ПГ на Движение за права и свободи и богослов по обучение Йордан Цонев и замът на ПГ на Оперативна програма Искрен Веселинов. Преди да се причислят към премиера Цветанов организира къса среща с водача на придвижването Мустафа Карадайъ и направиха второ подред взаимно изказване./Blitz

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР