Заплатите на духовниците от основните религии ще се изравнят с

...
Заплатите на духовниците от основните религии ще се изравнят с
Коментари Харесай

Властта и Църквата стигнаха до консенсус по Закона за вероизповеданията

Заплатите на духовниците от главните религии ще се изравнят с учителските - това съобщи примиерът Бойко Борисов след срещата в Синодалната палата. За задачата ще се отпуска годишна държавна дотация с най-малък предел от 15 милиона лв..

Два плана - единият импортиран от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи и другият на Обединените патриоти оферират промени в Закона за вероизповеданията. Промените сплотиха ръководещи и съпротива, само че провокираха рецензии от Светия синод. Вчера митрополитите излязоха с позиция, че не утвърждават разпределението на дотацията за вероизповеданията. Не са съгласни и с концепцията за надзор на финансирането в Църквата.

Мустафа Карадайъ - ръководител на Движение за права и свободи: Т ам няма терзания, има чисто механически и публицистични моменти в някои от разрешителните и уведомителните режими, които са залегнали в закона и в контрола. Йордан Цонев - Движение за права и свободи: Има консенсус в българския парламент да осигурим финансиране на вероизповеданията и това се случва за първи път от 30 години. Цветан Цветанов - ръководител на ПГ на ГЕРБ: Помолих господин Карадайъ с Йордан Цонев да отидем в Светия синод, с цел да можем да поговорим и да разсеем терзанията.
Към срещата с патриарха и митрополитите се причислиха министър председателят и депутати от Обединените патриоти. Резултатът - текстовете ще се уточняват.

Антоний - Западно- и Средноевропейски митрополит: Като човешки закон постоянно има пропуски и недоглеждания, тъй че намерихме консенсусно решение. Важно е положителното желание на българското държавно управление, на парламентарните групи.  © Българска телеграфна агенция
Държавата ще отпусне дотация за главните вероизповедания, увери министър председателят.
Бойко Борисов - министър-председател: Разбрахме се - най-малък предел 15 милиона в допълнение, които се дават, с цел да може за свещеници, за заплати. И неслучайно ние приравняваме заплатите с учителските заплати, тъй като това са проповедниците и в едната и в другата вяра, които ще образоват, които освен проповядват, възпитават.  Бойко Борисов: Заплатите на духовниците ще се изравнят с учителските Бойко Борисов: Заплатите на духовниците ще се изравнят с учителските
Властта и църквата стигнаха до консенсус по отношение на Закона за вероизповеданията. Предстои противоречивите, съгласно църквата, текстове да бъдат прецизирани сред...

Да се затворят всички порти за външно въздействие - целят част от измененията в закона. Затова вносителите упорстват: да има предел за даренията от чужбина, които не подлежат на надзор.
Искрен Веселинов - Обединени патриоти: Как пазиме националната сигурност примерно при едни масирани дарения от Саудитска Арабия. Предмет на регулация би трябвало да бъде нещо, което е задоволително значимо, с цел да сътвори благоприятни условия за радикална агитация.
Предстои противоречивите съгласно Светия синод текстове да бъдат прецизирани сред първо и второ четене.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР