Заплатите на чиновниците в държавната администрация надхвърлят по ръст тези

...
Заплатите на чиновниците в държавната администрация надхвърлят по ръст тези
Коментари Харесай

Заплатите на чиновниците растат по-бързо даже от тези в ИТ сектора

Заплатите на служителите в държавната администрация надвишават по растеж тези в най-успешния бранш у нас - на осведомителните технологии. През 2018 година чистите хонорари на заетите в министерства и организации са скочили приблизително със 17.3%, написа в. " Сега ".
Това излиза наяве от отчета за положението на държавната администрация за 2018 година, признат от държавното управление. В него се цитира годишният отчет на Европейската комисия за приходите на служителите в страните членки към средата на предходната година.
За съпоставяне - през юни 2018 година междинната заплата в страната е била 1119 лева, което е с 9% повече на годишна база, демонстрират данните на националната статистика. А най-високите заплати - тези на работещите в областта на IT и телекомуникациите, са се нараснали с 13%. Интересно е, че през 2017 година отчетът за положението на държавната администрация регистрира много по-скромен растеж на чиновническите заплати у нас - едвам от 2.5%.
Няколко фактора помпат възнагражденията на държавните служители през предходната година, излиза наяве от отчета. Сред тях са нарастването на минималната работна заплата за поредна година с 50 лева, текучеството, което водело до установяване на по-високи самостоятелни заплати на новоназначените чиновници, повишението в служба, при което също се вдигали възнагражденията.
Отражение върху статистиката оказвала и смяната на статута на чиновниците в Комисията за финансов контрол при започване на 2018 година Финансовият регулатор си извоюва едни от най-високите хонорари в администрацията у нас наред с тези в Българска народна банка. В резултат на това шефовете на дирекции в КФН се разписват против 5133 лева, актюерите - за 4500 лева, а старшите специалисти - против 2893 лева Председателят на КФН получава 13 149 лева, а тримата му заместници - по 12 хиляди лева
От отчета не излиза наяве до каква степен годишната препоръка на служителите оказва въздействие върху растежа на главните месечни заплати. За сметка на това е отправена рецензия към оценяването на чиновниците, което водело до " обезценка " на оценките.
Промяна в наредбата за заплатите в държавната администрация от началото на тази година обаче цели да реши част от проблемите с определянето на заплатите в държавната администрация. Тя ще докара и до още по-висок растеж на възнагражденията спрямо този от предходната година, наред с 10%-ното повдигане на бюджетните заплати от началото на 2019 година Така да вземем за пример с 20% ще се усилват заплатите на служителите с отлична оценка за работата си. Досега при такава оценка възнаграждението се повишаваше с 15%.
Повече ще взимат и тези, които получат оценка " Изпълнението надвишава условията ". Тяхната месечна заплата ще пораства с 15% вместо с 10%. При оценка " Изпълнението дава отговор изцяло на условията " вместо 5% нарастването ще е с 10%. Аргументът за смяната е, че по този начин ще се преодолее изоставането на заплатите на старите по отношение на новоназначените чиновници, както и че ще могат да се притеглят висококвалифицирани фрагменти в администрацията.
През предходната година 14% от служителите са получили оценка " Изключително осъществяване ", 53% надвишават условията, за 32% осъществяването дава отговор на условията, а под 1 % са тези, които не дават отговор на условията.
За поредна година отчетът установи голяма разлика сред минималната и оптималната съществена месечна заплата за една и съща служба в администрацията. Така да вземем за пример възнаграждението на младши специалист може да доближи 2013 лева, само че в някои администрации е 420 лева, макар че минималната заплата в страната през 2018 година бе 510 лева
Голяма е ножицата и в заплащането на управителните длъжности. Възнаграждението на основен секретар в министерство може да стигне до 4000 лева, само че в някои ведомства може да е и 1200 лева Между 1200 и 4320 лева варират възнагражденията на шефове на дирекции. За шеф отдел диапазонът е сред 660 до 3400 лева, а за държавен специалист - от 720 до 3050 лева
Стотици хиляди служители
През 2018 година в администрацията са работили 130 005 чиновници. Щатната бройка по организационен устав в администрациите към 31 декември 2018 година обаче е 141 784 бройки. Незаети са 11 779 места, от които 4682 - повече от 6 месеца. През 2018 година напусналите служители са 10 560 - т.е. текучеството е 8.1%. Най-голямо е то в държавните организации, следвани от регионалните администрации.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР