Заплатите на чиновниците в държавната администрация надхвърлят по ръст тези

...
Заплатите на чиновниците в държавната администрация надхвърлят по ръст тези
Коментари Харесай

Заплатите на чиновниците бият по ръст IT сектора

Заплатите на служителите в държавната администрация надвишават по растеж тези в най-успешния бранш у нас - на осведомителните технологии, написа в. Сега.

През 2018 година чистите хонорари на заетите в министерства и организации са скочили приблизително със 17.3%. Това излиза наяве от отчета за положението на държавната администрация за 2018 година, признат от държавното управление. В него се цитира годишният отчет на Европейската комисия за приходите на служителите в страните членки към средата на предходната година. За съпоставяне - през юни 2018 година междинната заплата в страната е била 1119 лева, което е с 9% повече на годишна база, демонстрират данните на националната статистика. А най-високите заплати - тези на работещите в областта на IT и телекомуникациите, са се нараснали с 13%.

Интересно е, че през 2017 година отчетът за положението на държавната администрация регистрира много по-скромен растеж на чиновническите заплати у нас - едвам от 2.5%. Няколко фактора помпат възнагражденията на държавните служители през предходната година, излиза наяве от отчета. Сред тях са нарастването на минималната работна заплата за поредна година с 50 лева, текучеството, което водело до установяване на по-високи самостоятелни заплати на новоназначените чиновници, повишението в служба, при което също се вдигали възнагражденията. Отражение върху статистиката оказвала и смяната на статута на чиновниците в Комисията за финансов контрол при започване на 2018 година

Финансовият регулатор си извоюва едни от най-високите хонорари в администрацията у нас наред с тези в Българска народна банка. В резултат на това шефовете на дирекции в КФН се разписват против 5133 лева, актюерите - за 4500 лева, а старшите специалисти - против 2893 лева Председателят на КФН получава 13 149 лева, а тримата му заместници - по 12 хиляди лева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР