Заплатите на българските висши държавници – депутатите, премиера и президента,

...
Заплатите на българските висши държавници – депутатите, премиера и президента,
Коментари Харесай

Парите на властта – какви заплати взимат президента и депутатите?

Заплатите на българските висши държавници – депутатите, премиера и президента, не са твърдо избрани. Te се трансформират цели 4 пъти в годината. Депутатът получава утроена междинна заплата в публичния бранш за последния месец на тримесечието. Заплатите на премиера и на ръководителя на Народното събрание са идентични. Те взимат депутатска заплата плюс още 55%, оповестява БТВ.

Президентът се подписва върху две депутатски заплати.

Ако използваме данните на националната статистика от месец юни тази година, то в последните месеци заплатите на висшите ни държавници наподобяват по този начин:

Основната депутатска заплата е 4716 лв. – тук не се включват спомагателни проценти за участия в комисии.

Председателят на националното заседание и министър председателят са с приход от малко над 7 хиляди и 300 лв. - това е без класове прослужено време.

Президентската заплата гони 9500 лева също без добавката за стаж. През годините – нагоре и все нагоре.

А ето и по какъв начин се е увеличавала заплатата на президента в годините. Преди 10 години в средата на 2011 година главната президентска заплата е била под 4500 лв.. През 2017 година към този момент надвишава 6200 лв., с цел да доближи сегашните 9432 лв. Ето и по какъв начин са се трансформирали приходите на ръководителя на националното заседание и на премиера за същия интервал. През 2011 година главната им заплата е била под 3500 година

През 2017 година надвишава 4800 лв., с цел да стигнем до последното тримесечие, когато заплата им доближава 7300 лева.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР