Заплатата за един стартиращ, млад учител не трябва да бъде

...
Заплатата за един стартиращ, млад учител не трябва да бъде
Коментари Харесай

Йотова: Заплатата на един млад учител не трябва да бъде под 2000 лева

Заплатата за един започващ, млад преподавател не би трябвало да бъде под 2000 лв., с цел да може тези хора да ги задържим в системата на образованието. Това сподели пред публицисти вицепрезидентът Илияна Йотова, запитана какво би трябвало да е съответното заплащане на учителите, с цел да се усещат значими, предава Българска телеграфна агенция.

Илияна Йотова взе участие в церемонията за връчването на премиите от 22-ия Национален конкурс " Учител на годината ", проведен от Синдиката на българските учители към КНСБ. Тя означи, че в този момент младежите приключват университета и стартират да работят като учители, само че до момента в който си намерят по-добра и по-платена работа.

Конкурсът " Учител на годината " е един от най-престижните състезания и годишни награди, които се получават в България, само че имаме още какво да създадем за учителите, сподели вицепрезидентът Йотова. Тя означи, че не са значими единствено заплатите, както и спомагателните средства, които се отпускат, само че най-важното е да се върне престижът на българския преподавател. Да се върне и публичното схващане за значимостта на учителската специалност, тъй като имаме толкоз съществени обичаи от Възраждането насам, и българската нация се сътвори и оцеля с помощта на просветата, на читалищата и на българското учебно заведение. Важно е и уважението на родителите, тъй като, за жалост, като че във у дома се образува значително негативно отношение към учителите, а те в наши дни би трябвало да се оправят, с изключение на с познанието и с уроците, и с експанзията в учебно заведение, сподели Илияна Йотова.

По думите й би трябвало да се върне самочувствието на българските учители, с цел да може да упражняват специалността си, тъй като от тях сега се желае доста. Все по-трудно може да се задържи съзнанието на едно дете и да се прикове вниманието му в час, тъй като в този момент децата са много осведомени, означи вицепрезидентът. Илияна Йотова добави, че по тази причина учителите би трябвало да имат доста качества - да имат персонална харизма и да обичат специалността си, тъй като това най-добре се усеща от децата. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР