Заплатата на германския депутат трябва да е толкова висока, че

...
Заплатата на германския депутат трябва да е толкова висока, че
Коментари Харесай

Депутатската заплата в Германия е 10 000 евро

Заплатата на немския народен представител би трябвало да е толкоз висока, че да не му се постанова да работи в допълнение и отвън Бундестага, гласи правилото. Размерът на депутатското заплащане се актуализира всяка година на 1 юли. В момента то възлиза на 10 012 евро месечно. Заплатата на немските законотворци е малко по-ниска, в сравнение с през 2020 година. Тази сума предстои на данъчно облагане, написа Дойче Веле.

Депутатите заемат висок публичен пост с избран мандат и на всеки парламентарни избори би трябвало да се кандидатират още веднъж. Според Конституционния съд, те могат да упражняват редом и остарялата си специалност, само че за това не им остава доста време. Защото съгласно закона за народните представители, депутатският мандат би трябвало да е в центъра на тяхната активност.

Всеки народен представител има право и на необлагаема с данъци сума за покриване на разноските, произлизащи от осъществяването на депутатските задължения. Един народен представител има две работни места: в Бундестага в Берлин и в изборния си окръг, където пораждат разноски за поддържането на кабинет и подобаващ екип от сътрудници.

В Берлин пък би трябвало да се наеме второ жилище, което също коства пари. Този тип заплащане цели да покрие всички тези спомагателни разноски. То също се актуализира един път годишно. В момента тази сума възлиза на 4 560,59 евро месечно и не се полза с налози.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР