Заплатата може да се разгледа от много гледни точки защото

...
Заплатата може да се разгледа от много гледни точки защото
Коментари Харесай

Как да увеличим трудовото си възнаграждение

Заплатата може да се прегледа от доста гледни точки тъй като се въздейства от голям брой разнообразни фактори, само че от изключително значение е характерната работа, която изпълняваме. Международната платформа Paylab.com, която оперира в България посредством общия си с JobTiger уеб страница - Zaplatomer.bg, събира информация за заплатите повече от 10 години. Компанията е основала местни платформи за сравняване на заплати допълнително от 20 страни. Paylab направи лист с девет основни фактора, които могат да обяснят за какво получавате повече или по-малко от пазарните равнища. Заслужава си да ги имате поради идващия път когато анализирате заплатата си или обмисляте да промените работата си.

1. Работа в стопански мощни сектори

Компаниите, които работят в стопански мощни браншове оферират по-високи заплати на всички равнища, тъй като имат по-добри системи за хонорари, включващи финансови бонуси. Секторите, които в дълготраен проект са се потвърдили като стопански мощни включват осведомителни технологии, енергетика, телекомуникации, банки и други, включително електроника и автомобилна промишленост. Не е извънредно офис управител в енергийна компания да печели с до 30% повече от офис управител в компания, която се занимава с туризъм.

2. Работа в огромни корпорации

Сумата, която получаваме зависи и от размера на компанията, за която работим. Повечето огромни корпорации оферират на чиновниците си по-щедри финансови условия и придобивки спрямо дребните работодатели. Според разбор на Paylab междинните заплати в компании с повече от 250 чиновници са с до 14 % по-високи от заплатите в дребни компании с до 50 чиновници.

Работата в огромните корпорации е по-структурирана, позволявайки на чиновниците да се профилират и специализират в по-голяма степен. Вземането на решения е лимитирано от голям брой равнища на ръководство. Начина на работа в по-малките компании е по-слабо формализиран. Обичайна процедура е чиновниците да заемат позиции с повече насъбрани отговорности и да бъдат по-гъвкави. Това значи, че задания, присъщи на голям брой работни интензивности могат да бъдат обединени в една позиция.

3. Заплащането в задгранични сдружения от частния бранш е по-добро

Средните заплати в частния бранш нормално са по-високи спрямо обществения бранш. Докато общественият бранш е в положение да се конкурира с локални частни компании в някои страни, като цяло не може да се конкурира с частни компании, които са задгранична благосъстоятелност.

Анализът на Paylab демонстрира, че междинните заплати в задграничните компании са с от 12 до 50 % по-високи от междинните заплати в частния бранш в обособените страни. На първо място задграничните компании имат повече капитал, атрактивна корпоративна просвета и разнообразни стандарти във връзка с грижите за чиновниците в разрастващите се пазари. Заплащането на чиновниците в обществения бранш предстои на законови ограничавания.

4. Опитът усилва доходите

Като цяло заплатите се усилват с годините опит. Според данните на Paylab хората с дълготраен опит, т.е. хора с повече от 6 години опит на дадена позиция, получават с до една пета повече от новите чиновници. Ако работодателят търси претендент с опит, той би трябвало да има поради, че този чиновник ще бъде по-скъп от некомпетентен нов чиновник.

Опитът не е безвъзмезден. Всеки чиновник е вложил доста сила, образование и време, с цел да придобие своите познания и умения до актуалното им равнище. Парадоксално е, че постоянно идващият шеф възнаграждава чиновниците за предходния им опит. Заплатите постоянно се трансформират по-динамично за хората, които сменят работата си по-често.

Опитът е основен мотив в изявлението при договаряне на окончателната заплата. Опитът в чужбина, забавните планове или работата с разнообразни онлайн принадлежности, хора, ръководство на екипи и други сходни са от изключително значение. HR експертите и бъдещите ви ръководители на драго сърце слушат за предходния ви опит, защото го възприемат като добавена стойност за компанията си.

5. Хората с по-високо обучение са по-успешни

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР