Заплашват с протестиНе сме престъпници, пишат в документа“Българските строители са

...
Заплашват с протестиНе сме престъпници, пишат в документа“Българските строители са
Коментари Харесай

Преля гаврата с българските строители

Заплашват с митинги


Не сме нарушители, пишат в документа


“Българските строители са наричани “олигарси, крадци, лъжци и убийци ”. Това написа в остра декларация на Камарата на строителите в България (КСБ). Тя е адресирана до президента Румен Радев, ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, премиера Бойко Борисов и ръководителите на парламентарните групи.

Българският строителен отрасъл бе подложен на невиждани и злостни офанзиви, зад които прозират политически ползи ”, се споделя в докумета. “Обвиненията против строителните компании за некачествено осъществяване и неяснота на публични поръчки, прераснаха в обвинявания за злоупотреби с евросредства, с цел да преминат всички граници и да доближат до злокобната операция за връзка с ликвидиране на млада жена, водеща на тв предаване. ”

Строителите са безапелационни, че макар бързата работа на следствените органи, довела до разкриването на убийството на Виктория Маринова, отрицателният отзив в интернационален проект към страната ни е голям. Продължават и несправедливите обвинявания, че българските компании строят на “високи цени, а качеството е безобразно ”. Тези офанзиви се отразяват тежко на престижа и на работата на строителния отрасъл, върху който поради недоказани изказвания, хвърлени в общественото пространство, се поставят обидни етикети.

“Строителите на България не са нарушители! Ние сме 250 хиляди души, които желаят да работят и да живеят в България ”, написа още в декларацията на КСБ.

В декларацията се напомня, че от основаването на Камарата компаниите, нейни членове, постоянно са работили, спазвайки прецизно законите в България. “Конкурсите и публичните поръчки се организират според законодателството и имаме вяра, че в нашата страна съществуват задоволително институции, които да подсигуряват тяхната правда и бистрота ”, пишат от КСБ.

“Намираме за недопустимо поради изявления без доказателства, без изговаряне на съответните органи, да се жигосват обществено водещи строителни компании, построили едни от най-мащабните инфраструктурни планове, огромни работодатели и данъкоплатци, и те да бъдат отстранявани от присъединяване в публични поръчки. Освен че основава напрежение в сектора, това е извънредно неприятен знак към всички евентуални непознати вложители, които биха желали да вършат бизнес у нас ”, предизвестяват от строителната камара.

КСБ ще изиска незабавни срещи с президента господин Румен Радев, с ръководителя на Народното събрание госпожа Цвета Караянчева, с премиера господин Бойко Борисов, с водачите на парламентарно показаните политически сили.

“Нашето предпочитание е на тези срещи, очи в очи с българската страна и общност, да опровергаем всички внушения и недоказани изказвания, отправяни до момента в изказвания и изявления на институции. Високата институционална естрада постоянно подсигурява необятно медийно отразяване, а систематичните обвинявания насаждат у обществото отрицателно отношение към целия отрасъл. Ще изразим безапелационното си противоречие с такава агитация и потреблението на ориста на над 250 хиляди строители и техните фамилии за трупане на политически дивиденти. ”

“Както ние носим отговорност пред обществото, контролните и правораздаващите органи, по този начин би трябвало да се търси отговорност от субектите, които основават и популяризират лъжлива и погрешна информация. Това би трябвало да бъде реализирано посредством промени в законодателството и ефикасното и бързо правосъдно произвеждане ”, написа в декларацията.

От КСБ напомнят, че “към момента увреждането на комерсиалния авторитет и положителното име на компании, стожери на българската стопанска система, не е наказуемо по никакъв метод и това отваря необятно поле за операции, което не е в полза на заетите в бранша, техните фамилии, както и на техните работодатели. ”

Строителите предизвестяват, че в случай че не бъдат чути посланията им, идната стъпка ще бъде да защитят правата си по всички законови способи, в това число и с национални протестни дейности.

Владимир Житенски, пред “Труд ”:


Няма да извиним, ще търсим правата си до дупка


 03-2 На никого няма да извиним и ще търсим правата си в съда до дупка. Това разгласи особено за “Труд ” Владимир Житенски, изпълнителен шеф на “Джи Пи Груп ” във връзка нападките против компанията в последните седмици.

“Търпим тежки финансови загуби. Ние съблюдаваме законите и желаеме и другите да ги извършват. Брутално е по този начин обществено да ни линчуват ”, разгласи той.

За да защитим достойнството си и да не страда страната от загуба на средства от “Джи Пи Груп ” се отхвърляме непринудено от два държавни плана – ремонтът на трамвайната линия №5 в столицата и тунелът Железница. Не знаем по кое време инспекциите ще приключат и в случай че не се отдръпнем, страната ни може да загуби доста пари, безапелационен бе Житенски.

Изпълнителният шеф на строителната компания добави, че “Джи Пи Груп ” няма запор и спомага на проверяващите органи, с цел да почисти допустимо най-бързо името си.

“Над компанията ни в никакъв случай не е имало чадър или отбраната. Зад гърба си имам над 2000 индивида, които всекидневно се трудят и пазят достойнството на българския строител. Ние не сме инструмент за политически игри. Това, че се познавам с някой, не значи, че стои зад мен ”, съобщи Житенски.

Въпреки жалбата на “Актор ”


Комисия за защита на конкуренцията позволи работата по тунел „ Железница “ да стартира


Комисията за защита на конкуренцията беше разрешила на 18 септември да стартира построяването на тунел “Железница ”, макар че гръцката компания “Актор ” апелира публичната поръчка. На 10 октомври Комисия за защита на конкуренцията излезе със мнение, че жалбата на “Актор ” е неоснователна.

За победител в поръчката за планиране и строителство на тунел “Железница ” – план за над 200 млн. лева, беше определено обединяването ДЗЗД “АМ Струма тунел 2018 ”, в което главният участник е “Джи Пи Груп ”. В претекстовете си да желаят авансово осъществяване на контракта от пътната организация показват, че тунел “Железница ” има значимо публично значение.

В мнението си от Комисия за защита на конкуренцията показват, че позволяват предварителното осъществяване, защото по този начин ще се защитят изключително значими държавни ползи и от забавяне на осъществяването може да последва забележителна или труднопоправима щета.

В края на предходната седмица обаче, откакто министър председателят Бойко Борисов съобщи, че всички, за които тече следствие би трябвало да бъдат извадени от плановете с европейско финансиране, управлението на “Джи Пи Груп ” разгласи, че се отхвърля да подпише контракта за осъществяване на строителството на тунела. Юристи разясниха пред “Труд ”, че не съществува юридически механизъм за премахване на “Джи Пи Груп ” от поръчката, в случай че компанията сама не реши да се откаже.

Главният прокурор Сотир Цацаров:


Досъдебното произвеждане е за пране на пари


 02-06 Образувано е досъдебно произвеждане за пране на пари, в границите на което е натрапен зпаор на превод за 14 млн. евро от физическо лице. Паричният превод е бил от България към непозната банка. Това напомни основният прокурор Сотир Цацаров в отговор на въпрос до къде е стигнала инспекцията за “Джи Пи Груп ”.

“При нас сигналът е обвързван с изложение на търговски сдружения, както и на юридически лица с нестопанска цел, които са получили европейско финансиране и с изказвания за непозволени дейности при усвояването на тези европейски средства ”, изясни обвинител №1. Едновременно с това на ДАНС са предоставени други дейности, които са свързани с установяването на всички механизми на финансирането на съответните европейски планове, както и това, че в действителност парите са усвоявани от свързани лица и компании.

Кариера


Томислав Дончев седем години работи за „ Отворено общество “


 02-5 Преди да влезе във властта, професионалната кариера на вицепремиера, отговарящ за еврофондовете Томислав Дончев е обвързвана в продължение на седем години с фондацията на Сорос “Отворено общество ”.

През 2000 година Томислав Дончев става основен секретар на Клуб “Отворено Общество ”- Габрово, където работи до 2004 година

Дончев е член на екипа “Експертни разбори ” към Института “Отворено общество ”, създал Регионалния проект за развиване на Северозападен регион за обмисляне (възложено след процедура по Закона за публични поръчки с възложител Министерство на Регионалното развиване и Благоустройството).

В интервала 2004 – 2007 работи като програмен шеф в Института по “Отворено общество ”, където управлява звеното за подготовка и ръководство на планове по европейски стратегии.

Аферата „ Биволъ “


Компромат със заглавие “Гранд корупция с еврофондове и публични поръчки през консултантски компании ” против българския строителен бизнес разгласява на 10 септември уеб сайтът “Биволъ ”.

Три дни по-късно, на 13 септември, вицепремиерът Томислав Дончев изпраща “сигнал за нередности и подозрение за измами при асимилиране на средствата от Европейски структурни и инвестиционни фондове ” до вътрешния министър, до основния прокурор, до ръководителя на спецпрокуратурата, до комисията за противопоставяне на корупцията и до ИА “Одит на средствата от Европейски Съюз. Сигналът се базира само на обявата на “Биволъ ”, която е изпратена като приложение до сезираните органи.

От уеб страницата “Биволъ ” разгласяват линк, от който излиза наяве, че компроматът е финансиран посредством грант от 38 000 евро посредством извоюван план през 2018 година.

“Проектът “Разкриване на измами с еврофинансиране в Румъния и България е част от серията за следствия, финансирани от фонда IJ4EU на Европейската комисия и Европейския център за медийна независимост European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF) ”, пишат в “Биволъ ”. Фондът на Международния институт за печата (IPI) е частно Неправителствени организации.

14 октомври в 16:49 ч. Във фейсбук страницата на “Биволъ ” се появява известие:· ” Биволъ и Rise Romania завоюваха грант €38 000, с цел да проверяват взаимно злоупотреби с европари. Към днешна дата са усвоени Евро 4200.

Сайтът “Биволъ ” до ноември предходната година се управляваше от Асен Йорданов и брачната половинка му Алберта Алкалай. Алкалай излиза от него, с цел да продължи да ръководи рекламна си организация Имидж адвъртайзинг, която се води благосъстоятелност на “Айдиъс фор янг имидж ” ООД, Съединени американски щати. Сред клиентите на рекламната организация са Виктория груп /на Ветко Арабаджиев/, Слънчев бряг АД, партия Лидер на Христо Ковачки, Топлофикация Бургас и Сливен, общините Несебър, Поморие, Приморско, Обзор, естествен парк “Странджа ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР