Заплашващите с блокади цяла България зърнари не само свиха знамената,

...
Заплашващите с блокади цяла България зърнари не само свиха знамената,
Коментари Харесай

Зърнарите ръкопляскат на Денков

Заплашващите с блокади цяла България зърнари освен свиха знамената, само че и ръкопляскаха в министерски съвет на премиера Николай Денков, който подписа съглашение с тях за постоянно погашение на дотациите им плюс спомагателни 63 млн. помощ поради вноса от Украйна.

Освен това съглашението планува отбрана на слънчогледачите посредством договаряне на квоти за украински слънчоглед.

Всички печелят от подписания меморандум сред държавното управление и земеделските производители, който влиза в действие от през днешния ден. Това сподели Денков на брифинг след подписването на документа с инициативния комитет, провел общонационален митинг.

Обединихме се с хората, които участваха на срещата, че точно по този метод можем да продължим напред, съобщи министър председателят и акцентира, че насъбраните в бранша проблеми ще бъдат решавани взаимно.

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев благодари на всички взели участие в договарянията, за градивния разговор и градивните оферти, направени от представителите на земеделските производители. Той добави, че следва взаимна работа със бранша, с цел да продължи основаването на среда с по-добри благоприятни условия за повече български артикули за българските жители.

От името на инициативния комитет ръководителят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов благодари на министър-председателя акад. Николай Денков, на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и на министъра на финансите Асен Василев за извършения натоварен разговор в продължение на два дни и постигнатия резултат.

Подписаният меморандум сред Министерски съвет, Министерство на финансите, Министерство на земеделието и храните и Инициативния комитет за осъществяване на общонационален аграрни митинг включва следните съглашения:

Забрана за импорт на слънчоглед от Украйна до края на ноември, след което се вкарва лицензионен режим, който регистрира нужните количества на преработвателните дружество за индустриалните им потребности. Ще се създаде лицензионен режим за импорт на пшеница, царевица и рапица, според контрактуваното сред Украйна и Европейската комисия (ЕК);

Прието е решение от Европейска комисия за сходство на държавна помощ „ Помощ в поддръжка на ликвидността на аграрни стопани за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на съветската експанзия против Украйна “  за сумата от 150 млн. лв., а за в допълнение обезпечените средства в размер на 63 млн. лв. е подадено съобщение, като се поставят оптимални старания за редуциране периодите за изговаряне от страна на Европейска комисия до края на септември. В период до 30.09.2023 година ще се изплати общият размер от 213 млн. лева Ще се изготви национална позиция за отпадане на тавана на помощта за Украйна, която да бъде призната от Министерски съвет до 27.09.2023 година, и ще се проведат диалози от министър-председателя на Република България с ръководителя на Европейска комисия за отпадане таваните на помощта, след което ще бъде признато решение на УС на ДФЗ за погашение на допустимата помощ;

Земеделските стопани, подали заявление до 26.09.2023 година по държавната помощ за компенсиране на 100% пропаднали площи, след култивиране на заявките, получават подпомагането в границите на 3 работни дни. За останалите остава срокът за подаване до 06.10.2023 година, като те ще получат заплащането след обработка на заявките. Да се трансформират напътствията за даване на помощ в посока опция за прихващане на изискуеми обществени отговорности към държавния бюджет;

Помощта по програмата de minimis за 2023 година в размер на 47,5 млн. лв. ще бъде обезпечена от спомагателни средства от бюджета и ще бъде разпределена на равни елементи за подкрепяне на най-малките производители в бранш „ Животновъдство “, включително пчелен мед, и в бранш „ Растениевъдство “. Разпределянето по секторите ще бъде по методика, направена взаимно с Министерство на земеделието и храните. Министерството на земеделието и храните да стартира създаването на комплекс от политики по сектори, които да покачат конкурентоспособността на съответния отрасъл и следващ проект за действие;

Земеделските производители на мляко, които не могат да потвърдят реализация на продукция, заради импорт на изсъхнало мляко от Украйна, да получат подкрепяне по интервенциите по обвързаната поддръжка на база правно съображение за форсмажор и след позволение от Европейска комисия.

„ Всичко, което включихме в меморандума, като се изключи че подхожда на огромна част от упованията и настояванията на протестиращите, подхожда на 100% на целите и главните задания на нашето държавно управление “, разяснява министър председателят акад. Денков. Той акцентира, че всички средства, които бяха отпуснати, са средства, които се поставят на земеделците. „ Търсихме по какъв начин да могат да ги получат по-рано, в цялостен размер. Няма никакво оттегляне, има единствено ускорение, нареждане и по-добра организация на работата, с цел да могат те да работят по-спокойно “, добави министър-председателят. Той посочи, че подписаният през днешния ден документ подхожда на съглашението сред Украйна и Европейска комисия. „ Това, което направихме, е една дребна крачка, само че в вярната посока. Оттук нататък сме в стадия, в който работим дружно “, сподели акад. Денков.

Представителите на инициативния комитет дефинираха меморандума като доста значим документ сред земеделската общественост в България и държавното управление и показаха, че е реализиран разумен баланс при договарянията.

Оттук нататък държавното управление в такива случаи ще подписва документи и всеки ще може да следи дали ги изпълняваме, заяви акад. Денков.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР