Заплащането на електропотреблението като част от издръжката не би представлявало

...
Заплащането на електропотреблението като част от издръжката не би представлявало
Коментари Харесай

Диян Стаматов: Нека да положим усилия да не се връщаме към онлайн обучение

Заплащането на електропотреблението като част от издръжката не би представлявало проблем, тъй като още при започване на месец март стартира дотация на всяка една фактура и се възвръща един значителен разход изработен за електропотреблението.

Сметките за парното са втората съставния елемент, в която в случай че до края на годината не се покачат цените с повече от 20% не би представлявало проблем за нито едно от учебните заведения и детските градини да си ги платим. Газът, обаче, там, където учебните заведения са на газ, към 200 учебни заведения и 200 детски градини в страната, към този момент са с много висока сметка и тя надвишава 60% нарастване към началото на месец септември.

Това допуска, че страната би трябвало да поддържа тези детски градини и учебни заведения и уверението от просветителното министерство е, че това ще се случи, обаче тогава когато е належащо. Към днешна дата отопление не ни е належащо и такава спомагателна финансова дотация действително не се постанова.

Това съобщи Диян Стаматов, шеф на столичното 119 учебно заведение „ Акад. Михаил Арнаудов “, в изявление пред БГНЕС.

Стаматов изясни, че съгласно него учебните заведения са напълно подготвени за започване на новата образователна година, на всички места където има спокоен темп на подготовка. " За огромно страдание към Карлово и местата към Карловско не са на същото равнище, само че в това време там съпричастността на доста сътрудници и фамилии е огромна и те ще получат една доста добра поддръжка от много учебни заведения ", акцентира той и добави, че електронна платформа на просветителното министерство работи с малко по-забавен ритъм от предварителните упования. " Въпреки това има синхронизация с електронните дневници и на този стадий те работят. За родителите, за които е главният акцент от тази информация, електронните дневници евентуално ще работят, а платформата на просветителното министерство ще се доусъвършенства и доразработва, с цел да бъдат отстранени всевъзможни неточности ", безапелационен е той. Директорът сподели, че в неговото учебно заведение четвърта поредна година са на електронен дневник. " Забравихме какво е хартия доста от дълго време. И за нас дигитализацията е крачката напред, която доста улеснява безусловно всички. Затова такива дребни проблеми като този с електронната платформа основават известна неустойчивост ", изясни той.

Стаматов съобщи, че готовността към прекосяване към онлайн образование на всяко едно учебно заведение е на друг стадий, само че за всички е еднообразно, че даже и да се превключи на онлайн режим, това не е добре за учениците. " Причината за този извод е фактът, че към този момент три години минаваме и се връщаме в онлайн и присъствен формат, пропуските са извънредно огромни и тези пропуски се отразяват върху цялостното развиване на поколението, което сега учи или е приключило. Затова всички старания би трябвало да бъдат положени, с цел да не прекосяваме в онлайн формат без значение от повода за това ", безапелационен е той. Стаматов акцентира, че електронният формат на преподаване няма нищо общо с присъствената действителна и самостоятелна връзка.

Той изясни, че промяната в образованието би трябвало да се прави непрекъснато и тя да бъде доста добре изговорена с безусловно всички участници в системата, включително и родителите, с цел да има тя ефикасност. " Тази връзка е най-важната, не става въпрос за цялостно единодушие, а за единодушие по главните стъпки към които се върви. Реално в развитите страни промяна се прави на всеки 3 години, в България стъпките, които са свързани с дребни промени действително не могат да бъдат наречени промени, а дребни промени ", разясни той.

Стаматов уточни и позитивен аспект, който е настъпил в просветителната система. " Най-положителната част от тазгодишната смяна е смяната във възнагражденията на учителите със 17%. Това е доста добра стъпка, само че инфлацията изяде това нарастване, само че все пак нарастването е реалност ", съобщи той и добави, че за последните 5 години възнагражденията на учителите са удвоени и без подозрение този прогресивен тренд на повишаване на заплатите, при положение, че бъде непокътнат и за напред би било извънредно добре. " Всички си даваме сметка за рецесията, в която сме и не бихме могли да желаеме нещо, което страната не би могла да си разреши, тъй като главното нещо, което би трябвало да имаме сега е отопление на постройките, с цел да им е удобно на безусловно всички възпитаници и учители ", акцентира Стаматов.

Той разяснява и още една тематика, която провокира дълбоки разногласия - удължаването на образователната година. Той уточни, че смяната в продължителността на образователната година – било то по-ранното започване или по-късното привършване е един много противоречив проблем, към който на този стадий няма сливане в мисленето. " Той би могъл да бъде изработен в случай че има ясно структуриране за какво се прави, по какъв начин се трансформира образователното наличие и по какъв начин то въздейства върху общата подготовка на учениците и какви са крайните упования от една такава смяна, която без подозрение ще докара до промени в безусловно всичките браншове в страната ни – туризъм и естествената връзка на всички фамилии ", безапелационен е той. Стаматов изясни, че една сходна смяна не може да се прави единствено с самодейност на един човек, било то даже и министър, а със единодушието на доста необятни пластове на всички наставнически организации, на всички училищен синдикални класи, с цел да има смисъл.

Той насочи апел и съвет както към учениците, по този начин и към техните родители. " На учениците – да живеят извънредно умерено и да употребяват пълноценно времето в учебната среда, а на родителите постоянно апелът ми е бил да поддържат учебните заведения по метода, по които те преценяват, че е рационално и вярно ", сподели той. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР