Заплащането на доставките на руския природен газ в рубли чрез

...
Заплащането на доставките на руския природен газ в рубли чрез
Коментари Харесай

Италия: Заплащането на руския газ в рубли не е нарушение на санкциите

Заплащането на доставките на съветския природен газ в рубли посредством обмяна на валута в съветска банка не нарушава настоящия санкционен режим на Европейския съюз. Това съобщи в четвъртък пред вестник La Stampa министърът на опазването на околната среда на Италия Роберто Чинглолани.

„ За италиански и европейски оператори транзакцията завършва след заплащането на фактурата в евро, а съветската банка, която ги конвертира в рубли, не предстои на наказания. Така че всички наши дейности са изцяло транспарантни. Ако разпоредбите се трансформират, нашите компании незабавно ще им се подчинят “, акцентира министърът. Той уточни още, че при противоречиви въпроси постоянно има интернационален арбитраж.

По-рано италианската енергийна компания Eni разгласи, че е разкрила сметка в рубли в Газпромбанк, която съгласно препоръчаната нова скица за заплащане на доставките на газ в рубли (за да се предотврати замразяването на еврото) се занимава с конвертиране на валута.

На 31 март съветският президент Владимир Путин подписа декрет, с който от 1 април се дефинира нова процедура за възнаграждение на доставките на съветски газ от купувачи от вражески страни. Такива страни би трябвало да трансферират средства в задгранична валута към Газпромбанк, която ще купува рубли на тържища и ще ги превежда по специфични рублови сметки на вносителите. В същото време Русия ще продължи да доставя газ в размери и на цени, закрепени в предходни контракти. България, Полша, Финландия и няколко други страни към този момент се отхвърлиха от препоръчаната от Путин скица.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР