Заплащането на чиновниците у нас е пълно с дисбаланси. Държавни

...
Заплащането на чиновниците у нас е пълно с дисбаланси. Държавни
Коментари Харесай

Чиновници на еднакви позиции са с 4-5 пъти разлика в заплатите

Заплащането на служителите у нас е цялостно с несъответствия. Държавни чиновници, които работят на едни и същи позиции, само че в разнообразни ведомства, взимат тотално разнообразни заплати, като от време на време разликата е 400-500%. Това излиза наяве от Доклада за положението на държавната администрация за 2017 година, оповестен от Министерски съвет.

Например чиновник на една от най-ниските позиции в администрацията – младши специалист, в едно министерство е получавал съществена заплата 483 лева през предходната година, до момента в който негов сътрудник на същата позиция, само че в друго министерство, е взимал за труда си 1791 лева на месец. Така двама души на едно и също равнище имат разлика в заплатите близо 4 пъти, освен това без да се броят бонусите, излиза наяве от отчета.

Най-ниската заплата, получавана от основен специалист в министерство през 2017 година, е била 529 лева, а най-високата – 2900 лева, което е над 500% разлика в заплатата . В отчета на Министерски съвет не се показват имената на съответните министерства, с цел да се съпостави къде работят най-богатите и къде – най-бедните държавни чиновници.

Огромна е несправедливостта и във връзка с междинните и по-високите позиции в администрацията. Например шеф отдел в най-бедното министерство е получавал съществена заплата в размер на 817 лева на месец, до момента в който чиновник на същата позиция, само че в най-богатото министерство е взимал 3200 лева съществена заплата, което е близо 4 пъти разлика.

Абсурдни несъответствия има и на другата основна позиция в администрацията – шеф на дирекция. Най-бедният шеф в министерство предходната година е получавал 1748 лева на месец, до момента в който най-богатият – 4080 лева, и то без
бонусите.

Странно е също, че в обособени случаи подчинени са взимали повече от шефовете си.

Например оптималната заплата за шеф на дирекция в министерство е била 4080 лева, до момента в който за основен секретар на министерство, което е най-високата административна служба, най-високото главно заплащане е било 4000 лева

Най-високата заплата в администрацията изненадващо се оказва не на основен секретар, а на шеф на дирекция, освен това в изпълнителна организация. Служител на подобен пост е получавал 4320 лева на месец през 2017 година, което е много повече от максимума, получаван от основен секретар в изпълнителна организация – 3221 лева Справка в отчета за 2016 година демонстрира, че и тогава въпросният шеф е получавал също 4320 лева

Като цяло, чистите заплати в централната администрация у нас са нарастнали с 2.5% към 1 юли 2017 година по отношение на 1 юли 2016 година, излиза наяве от отчета. Увеличението е главно поради растежа на минималната заплата и текучеството измежду служителите, което води до друго установяване на самостоятелните заплати на новоназначени, нараснали в служба и т. н.

Докладът за администрацията не обгръща спомагателното материално стимулиране и другите типове
бонуси към главната заплата.

Към края на 2017 година 7 278 чиновници във ведомствата получават съществена заплата до 550 лева, написа още в отчета.

Документът не прави изчерпателен разбор на несъответствията в заплащането, нито пък предлага каквито и да било хрумвания за промени. В отчета е посочено единствено, че има най-много два вида проблеми. Едните са свързани с неприятна вътрешноорганизационна политика по заплащането, а другите – с цялостната среда и " невъзможността за превъзмогване на исторически насложили се голословни несъответствия в главните заплати ".

" Разрешаването на тези проблеми постанова промени в нормативната уредба, след необятна полемика и дадени оферти от всички администрации, за подобряването на системата на възнаграждение в държавната администрация ", заключава отчетът, с което тематиката в него е завършена.

Чиновниците у нас към края на 2017 година са 128 665 души съгласно заетите щатни бройки, от които 95 904 души са в централната администрация, а 33 001 – в териториалната. В администрацията работят най-вече дами – техният дял е 67%, в случай че не се броят структурите на Министерство на вътрешните работи, излиза наяве още от отчета. В числеността на личния състав през 2017 година се записва напълно лек растеж по отношение на 2016 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР