Заплашителните изказвания на Ердоган по отношение на гръцките острови в

...
Заплашителните изказвания на Ердоган по отношение на гръцките острови в
Коментари Харесай

Заплахите на Ердоган към Гърция са заради предстоящите избори? 

Заплашителните изявления на Ердоган във връзка с гръцките острови наоколо до турското крайбрежие имат за цел да нагнетят към този момент съществуващия от доста години спор преди идните избори в Турция, където партията на Ердоган стартира да губи позиции, разяснява журналистът Мехмед Юмер в ефира на предаването „ Клуб Investor ” с водещ Ивайло Лаков.

" Много пъти сме ставали очевидци на това по какъв начин през последните няколко години, изключително от 2016 година насам, военните интервенции в Сирия донесоха дивиденти на турския президент Ердоган. Благодарение на тях той завоюва референдума за президентска република през 2017 година, както и изборите през 2018 година, на фона на интервенция „ Маслинова клонка “. Сега обаче Иран и Путин не дадоха зелена светлина на плануваната военна интервенция в Сирия и той се насочва към териториалните разногласия с Гърция “, счита той.

" През 1996 година имаше изостряне на ситуацията на един от островите и това може да се повтори и в този момент. Възможно е леко да се изтърван нервите и задачата е да се отиде на отсрочване и изобщо отменяне на изборната конюнктура и Ердоган да си удължи ръководството и да избегне изборите “, показва Юмер.

По негови думи казусът с островите продължава още от Лозанския контракт, подписан през 1923г. В Лозанския контракт се регламентират актуалните граници на Турция и политиката на кемалистка Турция е мир в страната и по света без иредентистка или инвазивна политика. Сега обаче Ердоган направи изявление, че тези земи са под окупация – това променя напълно тематиката на диалога и тук всички анализатори настръхнаха, споделя Юмер. „ Един гръцки публицист означи, че в Гърция това се възприема съществено и се счита, че този път Ердоган може да не се майтапи, а това е меко казано притеснително за Турция, Гърция и района. “

Турският президент употребява израза „ островите са под окупация “ и „ Гърция, не забравяй Измир/Смирна “, където Турция отбелязва своята военна победа над Гърция на 30 август. „ За Сирия този път нямаше зелена светлина, Путин предложи на Ердоган да се схванат с Асад, тъй като той е формалният законен водач там. Обаче защото по време на арабската пролет Ердоган защитаваше от самото начало сирийската съпротива, в този момент няма да им е елементарно да се помирят. Асад също има интерес да покаже сопата на кюрдите посредством Ердоган и да ги принуди да седнат на масата на договарянията при вероятно сформиране на конституция и да одобряват неговите условия “, счита журналистът.

Освен за островите, Турция претендира и за сондажи в кипърския район, защото Севернокипърската република, която е приета единствено от Турция, претендира за най-малко половината имоти в извънредната морска зона на Кипър. Във военно отношение обаче, наказването на Турция поради покупата на С-400 от Русия дава известно предимство на гърците, изключително във военно-въздушната сфера.

„ През 90те години Tурция навлезе във фаза на модернизиране, като задачата е да задоволява вътрешно всички свои военни потребности. Мицотакис обаче неотдавна беше посрещнат в Белия дом и приветстван в Конгреса, където внуши косвено, че не би трябвало да се продават оръжия на Турция. Така че салдото е в интерес на гърците и в това отношение, те към този момент се договориха за 20 броя F-35. Вашингтон съблюдава да има баланс във въоражаването на двете натовски страни, на този стадий след наказването против Турция и изваждането й от програмата за F-35 даже откакто към този момент беше платила 1. 5 милиарда за тях, Гърция излиза напред във военно- въздушното въоръжаване “, показва той.

dnes. bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР