Заплахите за поставени взривни устройства, които вчера получиха няколко медии

...
Заплахите за поставени взривни устройства, които вчера получиха няколко медии
Коментари Харесай

Фалшивите сигнали за взривни устройства били изпратени от Швейцария и Сейшелите

Заплахите за сложени взривни устройства, които през вчерашния ден получиха няколко медии и всички настоящи летища в България, са били изпратени от интернет провайдер, регистриран в Швейцария и Сейшелските острови.

Целта на заплатиха е била да се сътвори суматоха и боязън у хората и да се блокира работния развой, обясниха на конференция в Главна дирекция " Борба с проведената престъпност " (ГДБОП) зам.-директорът Стоян Темелакиев и шеф на бранш " Противоправно наличие " Михаил Драгоданов.

" Бяха взети първични и неотложни ограничения, с цел да проверим дали написаното в известията дава отговор на истината. Не бяха открити никакви взривни устройства ", изясни Тмелакиев.

Разследващите обясниха, че такива заплашителни имейли са получени и в още няколко страни, само че отхвърлиха да уточнят какъв брой и кои са те. В Канада също е имало офанзива към летище и няколко медии. Съобщенията са писани на различен език и превеждани с Гугъл translate поради неточно употребявани думи в текста.

" От осъществената инспекция стана ясно, че известията са генерирани през провайдери, които са отвън територията на България. Подобни електронни заплашителни известия са получени предния ден и в други европейски столици, както и в град Ванкувър, в Канада. Там сходни имейли, от същия интернет снабдител, са получени на летището във Ванкувър и на някои медии в Канада ", съобщи Темелакиев.

" Това, което все още излиза наяве е, че са употребявани интернет запаси, които са публично налични от всеки един консуматор на интернет пространството. Това са запаси, които разрешават анонимизация на изпращача на тези известия. Напълно допустимо е и деца да са създали това действие под формата на смешка ", разяснява Михаил Драгоданов.

По думите на Темелакиев в България най-често заканите се подават по телефона, а от началото на годината са регистритани 52 телефонни позвънявания, които са подадени от малолетни и малолетни, както и от психично-болни хора с отклонения.

По случая работят и чиновници от Европол както и служби от други страни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР