Заплахите в киберпространството са свързани не само с традиционните престъпления

...
Заплахите в киберпространството са свързани не само с традиционните престъпления
Коментари Харесай

Заплахите в киберпространството са свързани с възможността за тероризъм

Заплахите в киберпространството са свързани освен с обичайните закононарушения - като обири, измами, детска порнография, само че и с опцията да се извърши сериозен тероризъм.

За това предизвести ръководителят на Държавната организация "Електронно ръководство " (ДАЕУ) Росен Желязков по време на откриването на 16-тата интернационална конференция "InfoSec and Data Storage ", която се откри в "София Хотел Балкан " и е под наслов "Колаборацията в основата на опазването на сериозните данни ". По думите на Желязков, посредством осведомителните системи се заплашват и обекти на сериозната инфраструктура.

Председателят на ДАЕУ посочи, че ограниченията, подхванати от Европейския съюз (ЕС), са за усилването на потенциала на Европейската организация по киберсигурност, както и регулация, обвързвана със узаконяването на осведомителните и информационните технологии. Европейски Съюз интензивно работи и върху опцията за построяването на Европейски фонд за реакции при масирани кибер произшествия. "Всички тези политики ще имат значително значение по време на българското председателство на Европейски Съюз. Според Желязков конгреси като днешния могат да подскажат и практическите решения за прокламираните политики.

Заместник-председателят на Държавната организация "Национална сигурност " (ДАНС) Николай Ненков съобщи, че ускореното консолидиране на информационните и осведомителните системи в обществено-политическия живот постанова използването на нови условия към киберсигурността. По думите му развиването на технологиите и увеличаващите се благоприятни условия за редица действия в киберпространството води до разглеждането на киберсигурността като съществена и неделима част от националната сигурност.

Той увери, че на равнище Европейски Съюз системата за киберсигурност от дълго време е приоритет и предмет на редица поредни стратегически и нормативни начинания. "Преди броени дни Европейският парламент и Европейската комисия разгласиха пакет документи, съдържащи съответни ограничения, с акцент върху ефикасната реакция при хакерски атаки ", добави Ненков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР