Заплахи за живота, драстично влошено здравословно състояние, довело до инвалидност,

...
Заплахи за живота, драстично влошено здравословно състояние, довело до инвалидност,
Коментари Харесай

"Докато Гешев е главен прокурор, ще правиш каквото кажем": Версията на Явор Златанов за "Осемте джуджета"

Заплахи за живота, фрапантно влошено здравословно положение, довело до неработоспособност, арести, изнудване и напън. Така в резюме наподобява гледната точка на Явор Златанов - съучастник с татко си Илия Златанов в асансьорните фабрики " Изамет " и изчезналият до момента глас в историята за прокурорската мрежа " Осемте джуджета ", ръководена от някогашния началник на столичното разследване Петьо Петров-Петьо Еврото.

Преди повече от година Антикорупционният фонд в поредност от няколко епизода описа по какъв начин в опит да позволи спор за активите на групата сдружения " Изамет " в своя изгода Илия Златанов се обръща за подпомагане към Петьо Еврото. Според неговите изказвания на среща в ресторант " Осемте джуджета " Петров му дава обещание бърза интервенция на прокуратурата в негова изгода. Скоро по-късно Явор Златанов, майка му и сестра му са арестувани по дело на Специализираната прокуратура като част от проведена незаконна група. В изявление, чиято първа част беше излъчена в понеделник (4 октомври) пред Николай Стайков и някогашния прокурор Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд, Явор Златанов споделя елементи за изнудването да трансферира дяловете си в фамилния бизнес на компании на брачната половинка на някогашния магистрат Петьо Еврото, какво се е случило с неговите конфискувани персонални активи (пари в брой и злато) за над 5 милиона лв., както и по какъв начин лекари са били заплашвани като част от натиска.

От времето, прекарано в ареста, здравословното му положение се утежнява съществено (единият му бъбрек е отстранен, а другият не действа изцяло и той е с огромна степен на инвалидност). Явор Златанов приема, че това е било част от натиска към него. В диалога доста постоянно споделя, че проведената незаконна група е на Петьо Еврото и на Илия Златанов, като в образци загатва имената на някогашния и на сегашния основен прокурор Сотир Цацаров и Иван Гешев.

Първи епизод от следствието -
Втори епизод -
Трети епизод -
Четвърти епизод -
Анализ на обстоятелствата по следствието -

 Кадът от изявлението: На него - Николай Стайков, Андрей Янкулов, Явор Златанов и Емилия Златанова, брачната половинка му
© Скрийншот/

Кадът от изявлението: На него - Николай Стайков, Андрей Янкулов, Явор Златанов и Емилия Златанова, брачната половинка му

" Ще останеш в пандиза, до момента в който изчезнеш "

В изявлението, в което взе участие и брачната половинка на Явор Златанов - Емилия, те описват за среща през февруари 2020 година в частен клуб " Кохиба " на улица " Сан Стефано " в София, уредена през медиатор, на която Златанов е трябвало да получи оферта за покупка на дяловете му. На нея участва една жена, която отхвърля да си каже името, само че след това Златанов схваща, че тя е юрист Десислава Коцева.

Адвокат Коцева беше част и от сюжета на другите епизоди за " Осемте джуджета ". Във версията на Илия Златанов тя също го изнудва да трансферира дяловете си от компанията " Изамет " на човек, избран от Петьо Петров-Пепи Еврото. Коцева е и индивидът, който урежда срещите сред някогашния ръководител на Софийския градски съд Владимира Янева и някогашната съдийка Румяна Ченалова, от които преди време изтекоха записи.

" Тази жена, с която се срещнахме, отхвърли да си каже името, само че след това разбрахме, че това е юрист Десислава Коцева. Тази жена се държа като най-бруталната мутра, която съм срещал в миналото в живота си ", споделя Явор Златанов. По думите му тя е отправила редица закани към него. " Каза ми, че бебето ми ще остане без татко, че нейните началници ще ме вкарат в пандиза и няма в никакъв случай да изляза от там. Аз не знам на кого казваш Пепи Еврото, само че господин Петров е доста авторитетна персона. И в идващите седем години, до момента в който Иван Гешев е основен прокурор, вие ще вършиме тъкмо това, което ви кажем, тъй като в случай че не го вършиме, ти ще седиш в пандиза, до момента в който не изчезнеш ", спомня си репликите на Коцева, Златанов. За тях удостоверява и брачната половинка му Емилия, която дефинира срещата не като такава за приемане на оферта, а като среща, на която едни хора подреждат на други хора какво ще се случи.

На тази среща Златанов получава краен период до 10 март 2020 година, с цел да трансферира дяловете си. Това не се случва и на 16 март той още веднъж е арестуван. Като в деня на ареста му е трябвало да бъде на хемодиализа. Продължението на описа му ще бъде излъчено в нов епизод до края на тази седмица, оповестиха от Антикорупционния фонд.

 Явор Златанов
© Скрийншот/

Явор Златанов

Предисторията

Явор Златанов споделя, че той и неговият съучастник - Илия Златанов, " развихме доста сполучлива компания за произвеждане на асансьори ". " В началото на 2017 година ми сподели, че желае да ми продаде неговите дялове от нашата обща компания. Ние уточнихме параметрите на договорката, договорихме се. Няколко месеца по-късно Илия Златанов реши, че не желае да е пенсионер, и си изиска назад една от фабриките. През 2019 година, започнах да слушам от общи познати, че подписва документи за доста пари, с които се задължава на Петьо Петров-Петьо Еврото, и че аз ще бъда размазан. Аз не одобрявах Илия насериозно, тъй като не върших нищо нелегално ", споделя Златанов.

През юли 2019 година той е задържан дружно с майка му и сестра му и са упрекнати в незаконна група за рекет и изнудване. В деня на задържане му по думите му прокурорите изземват от сейфовете му пари (над 550 хиляди евро в брой) и златни монети. Докато е арестуван, получава информация, че ще бъде освободен само в случай че си трансферира оставащите дялове във компанията на лицето, посочено от Петьо Еврото. Следващите месеци той прекарва в болница, до момента в който прокуратурата не трансформира мярката му за неотклонение.

" Осакатиха ме тези хора. В този миг, в който се знаеше какво ми е положението, някой в профилираната прокуратура реши, че може да умра, до момента в който ме мачкат по този метод, и бях пуснат под гаранция. Но бях в болничното заведение, тъй като ме учеха да вървя, върших по 2-3 крачки дневно. Бях неработоспособен 93%, когато ме изписват от болничното заведение ", споделя Златанов. " След като видяха, че ще оцелея, продължиха с натиска да си трансферира дяловете - съседи, познати и непознати хора ме предупреждаваха и поучаваха. Видях, че тези хора са доста, доста мощни. "

Златанов споделя, че щерка му Бела - от първия брак с водещата Радост Драганова - му разказала, че майка й й споделила. " Искам да знаеш, че моето гадже е най-големият прокурор в България и скоро няма да пуснат татко ти. " Златанов твърди, че приятелят на някогашната му брачна половинка е някогашният основен прокурор Сотир Цацаров.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР