Заплахи за икономически санкции срещу шума от ботуши на украинската

...
Заплахи за икономически санкции срещу шума от ботуши на украинската
Коментари Харесай

Защо САЩ хвърлиха Русия в обятията на Китай?

Заплахи за стопански наказания против шума от ботуши на украинската граница. Декември 2021 година и януари 2022 година бяха белязани от огромно жестикулационно шоу на Русия и Америка. Въпреки че не е имало даже най-малък действителен случай по суша или море сред съветските сили и тези на НАТО, ние сме очевидци на ескалация на позициите. Горилите не се бият между тях, само че се бият в гърдите, с цел да покажат силата си. Настоящият американо-руски разговор се свежда до изложение на салдото на силите. Все още беседват между тях, с цел да се предотврати превръщането на студената война в гореща война по простъпка, само че към този момент не търсят съдействие за реализиране на общи ползи. Това написа интернационалният анализатор и боен сътрудник Рено Жирар в публикация за френския вестник Le Figaro.

Не стопират да се упрекват в планове: американците упрекват руснаците, че желаят да нахлуят в Украйна, а руснаците упрекват американците, че желаят да разположат нападателни оръжия на съветската граница, че желаят да преиграят кубинската ракетна рецесия от 1962 година Отношенията сред Вашингтон и Москва не са били толкоз неприятни след изтеглянето на Русия от Афганистан през 1989 година

Въпросът в този момент е да се знае до каква степен може да докара това дипломатическо утежняване - до нов световен стратегически баланс или дисбаланс?

Едно е несъмнено: външната политика на Байдън, която следва тази на Тръмп, несъмнено се отдалечава от остарялата тактика на Кисинджър, който искаше Вашингтон постоянно да съумява да поддържа по-тесни връзки с Пекин и Москва, в сравнение с тези две източни столици между тях.

Китайците ще разпънат аления килим пред Владимир Путин, когато съветският президент дойде у тях за откриването на Зимните олимпийски игри. Ще докара ли до задълбочаване на китайско-руските стратегически връзки плануваната за 4 февруари 2022 година среща на четири очи сред Путин и Си Дзинпин? През март 2014 година китайците отхвърлиха да признаят анексията на Крим. Днес те осъждат американските искания за разширение на НАТО на украинска територия.

На 23 януари 2022 година почитан чиновник на администрацията на Байдън удостовери пред в. " Вашингтон Поуст ", че Съединени американски щати обмислят ограничение на износа на полупроводници за Русия, с цел да я санкционират за " нападателната " й политика по отношение на Украйна. Повечето полупроводници към този момент не се създават в Съединените щати, само че тяхното произвеждане употребява американски програмен продукт и машини, над които Вашингтон резервира контрола посредством Правилото за пряк задграничен артикул на Министерството на търговията. Именно този правилник беше употребен, с цел да лиши китайския телекомуникационен колос Huawei от американски технологии.

Ако американците желаеха да хвърлят Русия в обятията на Китай, нямаше да го създадат по различен метод. От средата на 2010-те те направиха стратегическия избор да провокират Китай и да му попречат да ги размени като водеща нация в света. Американците желаят да блокират китайската експанзионистична политика, без значение дали е военноморска в Южнокитайско море, или търговия към Европа, Близкия изток и Африка - тактиката на другите " пътища на коприната ". Не би ли било по-умно американците да вземат Русия със себе си в този антикитайски кръстоносен поход?

Днес те рискуват да се изправят пред източен блок, формиран от Китай, Русия и Иран. След взаимните си военноморски маневри в Индийския океан и Оманския залив през декември 2019 година, тези три сили не стопират да укрепват стратегическите си връзки против Америка, която упрекват в интервенция във вътрешните им работи.

За да отговори на предизвикването на този нов общ фронт на огромните автокрации, Джо Байдън реактивира концепцията на Уилсън за съюз на демокрациите. Съюз, несъмнено, воден от Вашингтон. Това беше фокусната точка на пътуването на президента на Съединени американски щати в Европа от 9 до 16 юни 2021 година

Но два месеца по-късно американското крушение в Афганистан доста охлади ентусиазма на две значими европейски демокрации - Франция и Германия. Днес, отказвайки да налеят масло в огъня в украинската рецесия, те се въздържат от доставка на оръжие в Киев. Освен това те не виждат интереса си в това да се хвърлят стремително в борба с Китай.

Изправена пред оста Москва-Техеран-Пекин, Америка ще може да разчита на военноморските сили на Англия, Япония и Австралия. Но присъединението на Индия няма да е елементарно. Индийците са противници на китайците, само че не и на руснаците. Отношенията Москва-Делхи са в положително положение след Неру.

Като хвърли Русия в обятията на Китай, Америка доста усложни стратегическата си игра.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР