Заплахи, обиди и драматично поведение – преговорите между четирите партии

...
Заплахи, обиди и драматично поведение – преговорите между четирите партии
Коментари Харесай

Преговорите за нов коалиционен кабинет на Меркел зациклят сериозно

Заплахи, обиди и трагично държание – договарянията сред четирите партии за образуване на ново немско държавно управление с канцлер Ангела Меркел до момента се оказаха по-скоро люти, в сравнение с плодотворни. Това написа в собствен материал Дебора Кол, оповестен от Агенция Франс Прес, съобщи БГНЕС.

Изборите през септември, на които нямаше безапелационен победител, оставиха лагерите, обхващащи целия политически набор, в битка за образуване на устойчиво държавно управление, като резултатите от договарянията остават значително неопределени. " Имаме четири партии на масата, които са доста надалеч една от друга ", съобщи Катрин Гьоринг-Екарт от левите Зелени за договарянията с консервативния блок на Меркел и подкрепящата бизнеса Свободна демократична партия (СвДП). Целта е до края на годината да се стикова невижданата коалиция " Ямайка " – прякор, даден поради цветовете на партиите в нея, които дават отговор на тези от флага на карибската страна.

Меркел, която излезе от изборите с отслабени позиции, в петък оцени напредъка в диалозите за опипване на почвата, в които залозите за всички участващи в тях са извънредно високи. На път за срещата тя планува, че договарянията ще не престават да бъдат " сложни ", само че добави, че има вяра в постигането на компромис, " в случай че всички доста се постараем ". Провал на разговора по всяка възможност ще провокира нови избори, които може да костват изключително скъпо на консерваторите на Меркел и да дадат спомагателен подтик на крайнодясната партия " Алтернатива за Германия " (АГ). " Ако съюзът не се сплоти, Меркел е свършена ", показва ежеседмичният в. " Ди Цайт ".

Разговорите, които започнаха постепенно предишния месец, към този момент форсират движение. Но предходната седмица имаше остри конфликти по горещи тематики, измежду които имиграцията и отбраната на климата. Тогава се следи толкоз дребен прогрес, че договарящите взеха решение да оставят тези въпроси отвън седмичните полемики с вяра да реализират прогрес по не толкоз противоречиви точки. Личната химия сред много другите персони в възможната коалиция също се потвърди като непостоянна. Преговарящият от СвДП Волфганг Кубики, който подразни Гьоринг-Екхард от Зелените при започване на договарянията с фриволна целувка по ръката, я упрекна по-рано тази седмица в това, че е самодоволна " Майка Тереза ". " Човек остава с възприятието, че в случай че имаш по-различно мнение си неприятен ", оплака се той.

Александер Добринт от Християнсоциалния съюз (ХСС) – баварската сестринска партия на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел, пък упрекна Зелените в " провокиране на неуспех " на договарянията, държейки на своята позиция за банкет на бежанци. " Всеки, който не съумява да види триумфа на АГ и неговата съгласуваност с бежанската рецесия не е сериозен и във образуването на държавно управление ", сподели той, имайки поради антиимигрантската партия, която получи съвсем 13% поддръжка на изборите.

Политологът Урсула Мюнх дефинира доста от словесните офанзиви като актьорска игра на обиграни експерти. Но също по този начин добави, че все пак съществуват " фундаментални " разлики, изключително сред ХСС и Зелените по въпросите за глобализацията и културната еднаквост, които ще бъдат изключително сложни за превъзмогване.

" Не става въпрос за дребните взаимни отстъпки, които могат да бъдат направени – те се въртят към въпроса за това какъв брой отворено или затворено желаете да извършите немското общество ", сподели Мюнх, която е отпред на Академията за политическо обучение. " Дори да съумеете да извършите взаимни отстъпки по какъв начин ще убедите своята изборна база, че към момента представлявате техните ползи ", пита тя. Подозрително отсъстваща от размяната на нападки беше самата Ангела Меркел, най-влиятелната жена за годината на списание " Форбс ", чийто жанр за оставане над разногласията и кавгите я държи отпред на най-голямата европейска стопанска система към този момент 12 години.

Участници в договарянията показват, че без значение от огнената буря в медиите атмосферата, основана от Меркел зад затворените врата, е делова и прагматична. " Това не е мечтаната от нас коалиция. Но в случай че прекараме пет седмици в договаряния и по-късно кажем, че нещата не стават, би трябвало да имаме добра причина, която да дадем на гласоподавателите ", показва един от участниците в диалозите, поискал анонимност. Според него възможностите за триумф са 80 на 20 в интерес на обединението.

Партиите се доближават към крайния период от 25 ноември, когато известното със своите дрязги управление на Зелените ще гласоподава за това дали е реализиран задоволителен напредък, с цел да се влезе пълноправни съдружни договаряния. Зеленият народен представител деец Юрген Тритин тъмно уточни обстоятелството, че в някои области " даже не сме се договорили по какво не сме единомислещи ".

Въпреки това договарящите до момента са постигнали редица съглашения по въпроси, измежду които поддържането на уравновесен бюджет, работата за цялостна претовареност и битката с бедността при хора в преклонна възраст. Надеждите са, че рискът от липса на подписана договорка ще концентрира мозъците на участниците в договарянията върху справяне с най-трудните въпроси, останали на дневен ред.

" Партиите загряват за решителния кръг ", показва ежедневника " Магдебургер Фолксщиме ". " От началото беше ясно, че пътят към Ямайка ще бъде сложен и изпълнен с опасности. Не очаквайте чудеса ", показва още изданието.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР