Заплахата от стачка на UPS не е приключила: Teamsters ще обявят днес дали служителите на UPS одобряват нов договор

...
Във вторник профсъюзът на Teamsters ще обяви дали техните 340
Коментари Харесай

Във вторник профсъюзът на Teamsters ще обяви дали техните 340 000 членове в UPS са ратифицирали нов договор или са го отхвърлили, съживявайки риска от осакатяваща национална стачка.

Стачка в компанията за доставка на пакети може да бъде само дни, може би дори часове, ако мнозинството от членовете гласуват с „не“.

През последните три седмици членовете на Teamsters гласуваха петгодишното предварително трудово споразумение, постигнато седмица преди крайния срок за стачката на 1 август. Профсъюзното ръководство похвали сделката, като я нарече промяна на играта. Компанията го нарича победа за членовете на синдиката, за компанията и за нейните клиенти.

Но мнението, което наистина има значение сега, е това, което трябва да кажат редовите служители, а те са гласували против в миналото, включително преди пет години.

Синдикатът каза, че резултатите трябва да бъдат известни след 15:00 ET във вторник. Това, което няма да каже, е какво ще направи, ако мнозинството гласува с „не“.

Вариантите биха били почти незабавна стачка или определяне на нов краен срок за стачка, може би само часове или дни след обявяването, давайки последен шанс на синдикалното ръководство и компанията да постигнат по-приемливо 11-часово споразумение.

Вериги за доставки, икономика в риск

Една стачка може да бъде тежък удар за наскоро възстановените вериги за доставки и цялостната икономика на САЩ. Около 6% от брутния вътрешен продукт на нацията, най-широкият измерител на икономическата активност, се движи в камион UPS, според данни на компанията. През първата половина на тази година UPS пренася средно по 18,2 милиона пакета на ден. И докато има алтернативи за изпращачите, ако Teamsters напуснат, има общо съгласие, че няма достатъчно излишен капацитет за преместване на всички тези пакети навреме.

Въпреки че много големи доставчици направиха алтернативни планове преди първоначалния краен срок за стачка 1 август, някои може да са се отказали от тези планове, след като бе постигната предварителната сделка. В резултат на това внезапна стачка сега може да причини по-големи смущения, отколкото би причинила по-ранна стачка.

Ако Teamsters наистина си тръгнат, това ще бъде най-голямата стачка срещу един работодател в историята на САЩ. И това би допринесло за лятото на широкоразпространена стачна активност, от холивудски писатели и актьори до потенциалната стачка на до 145 000 автомобилни работници в General Motors, Ford и Stellantis следващия месец.

Президентът на Teamsters Шон О’Брайън се кандидатира за избори миналата година, превръщайки противопоставянето на договора от 2018 г. в централна част от кампанията си, както и обещавайки да предостави на членството споразумение, което те „заслужиха“. Той похвали сделката, когато тя беше постигната на 25 юли.

„Съюзът влезе в тази битка, ангажиран да спечели за нашите членове“, каза той. „Искахме най-добрия договор в историята на UPS и го получихме.“

Лидерите на местните жители, представляващи Teamsters в цялата страна, се съгласиха, гласувайки 161-1 в полза на сделката.

Ще има ли стачка?

Въпреки подкрепата на синдикалното ръководство за сделката, не е сигурно, че предварителната сделка ще мине.

Докато редовото ръководство на UPS гласува против сделка преди пет години, мнозинството не участва в този процес на ратификация. Поради това договорът им беше наложен въпреки тяхното съпротивление. Това предизвика широко разпространен гняв сред членовете и доведе до промяна на правилата, така че гласуването против този път би блокирало влизането в сила на сделката.

Има и гняв сред членовете, които са видели печалбите на UPS да скочат със 70% до рекордни нива по време на съществуващия договор и които смятат, че работниците не са били справедливо компенсирани за скока на печалбите през това време.

И има някои работници на непълно работно време, които призовават членовете да гласуват против тази сделка, защото твърдят, че са оставени с недостатъчно заплащане. Повече от половината от 340 000 Teamsters в UPS са на непълен работен ден.

„Ние работим заедно със служители на пълен работен ден, които правят повече на час, и няма разлика в това, което правим“, каза Дженифър Хенкок, служител на непълно работно време в Ричмънд, Вирджиния, който работи в UPS от 32 години. Тя е един от лидерите на Teamsters Mobilize, група, която настоява да не се гласува в социалните медии и във флаери, които раздават пред вратите на съоръженията на UPS.

Ханкок няма да направи прогноза за това как ще протече гласуването, само казва, че очаква да е близо по един или друг начин.

През последните години има много примери за редови синдикални членове, които гласуват против сделки, препоръчани от тяхното ръководство, и понякога принуждават към стачка.

Само миналия месец пилотите на FedEx гласуваха с 57% против сделка, която би повишила техните заплати и пенсионни осигуровки с 30%. Но поради различното трудово законодателство, по което работят, те не успяха да стачкуват след отхвърлянето на сделката.

Какво има в сделката

Сделката с UPS, която се гласува, наистина дава на синдиката Teamsters някои от основните му цели при договаряне.

Една от най-големите му победи е премахването на двустепенната система на заплатите, въведена преди пет години. Тази по-ниска скала на заплащане за новоназначени беше една от основните причини редовите служители да гласуват против сделката преди пет години. Тези, които са наети под по-ниската скала на заплащане, веднага ще преминат към по-високата скала на заплащане.

Мерките на Съюза са насочени към липсата на климатик в микробусите за доставка на пакети. Въпреки че флотът на компанията от 95 000 съществуващи микробуса няма да бъде преоборудван с климатик, те ще имат някои модификации за намаляване на топлината в товарното отделение, където температуритемогат да бъдат особено лоши през лятото. А микробусите, закупени от следващата година, ще имат климатик. Профсъюзът твърди, че липсата на климатик е нещо повече от проблем на комфорта, а на безопасността на работниците.

Предварителната сделка също така включва незабавно увеличение от 35% на началните заплати за работниците на непълно работно време, като заплащането става от 15,50 долара на час на 21,00 долара на час, като началните заплати за тези работници се повишават до 23 долара на час до края на договора.

Заплатите за работещите на пълен работен ден ще се увеличат с $2,75 на час незабавно, или повече от $5700 на година. До края на договора заплатите на пълен работен ден ще се увеличат с поне $7,50 на час или повече от $15 000 на година. И този договор има корекция на разходите за живот, за да защити работниците от нарастващите цени, разпоредба, която беше често срещана в синдикалните сделки, но сега е рядка.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР