Заплахата от Брекзит без сделка се завръща на преден план

...
Заплахата от Брекзит без сделка се завръща на преден план
Коментари Харесай

Заплахата от Брекзит без сделка надвисна над опустошената от пандемията британска икономика

Заплахата от Брекзит без договорка се завръща на напред във времето във Англия, а дружно с нея върви и рискът от спиране на нежното възобновяване на стопанската система, разтърсена от пандемията от ковид, написа Блумбърг.

Докато договарящите от страна на Обединеното кралство и Европейския съюз навлизат през днешния ден в последния кръг от търговски договаряния преди плануваната за по-късно през месеца основна среща на английския министър председател Борис Джонсън с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, възможностите Англия да реализира съглашение за свободна търговия с Европейски Съюз  преди приключването на преходния интервал след Брекзит на 31 декември стават все по-малки. Това вещае сложни времена за бизнеса.

Въпреки това английското държавно управление е изрично в позицията си, че няма да отсрочва крайния период на преходния интервал. Много от критиците на ръководещите показват, че консерваторите на Борис Джонсън желаят да употребяват обстановката, с цел да прикрият вредите от неналичието на договорка с Европейски Съюз, защото следствията от пандемията ще бъдат доста по-тежки и ще засенчат всички останали фактори, съдействали за икономическия удар.

Според икономистът от Deutsche Bank Санджей Раджа Брекзит без договорка ще забави на половина темпото на стопански напредък на Англия за идната година. Изследователската група Changing Europe предвижда, че растежът на Брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство ще бъде стеснен с 8% в продължение на 10 години, в случай че бъдат издигнати търговски бариери сред Европейски Съюз и острова.

„ За Обединеното кралство може да е политически комфортно да завърши Брекзит без договорка по време на пандемия, само че от икономическа позиция, не съм сигурен, че това е положително решение “, разяснява Джонатан Спрингфорд, зам.-директор на the Centre for European Reform.

Според американската банка Citigrup шокът от Брекзит без договорка може да накара Английската централна бака да смъкне главната си рента до негативна територия.

Допълнителните задължения на компаниите ще създадат приспособяването им към Брекзита още по-трудно, счита Алан Уинтърс, шеф на Обсерваторията за комерсиална политика на Обединеното кралство (UKTPO).

Макар че и Обединеното кралство и Европейски Съюз упорстват, че избират да реализират съглашение, неналичието на прогрес при последните договаряния и бързо наближаващият краен период на преходния интервал значат, че вероятността от Брекзит без договорка пораства. Анализатори от Eurasia Group правят оценка на 55% вероятността договарянията да завършат без резултат.

Европейският комисар за търговията Фил Хоган съобщи предишния месец пред RTE, че Обединеното кралство „ на процедура може да оправдае всичко с Коронавирус. “

Ако двете страни не реализиран съглашение до края на годината, Англия ще би трябвало да стартира да търгова с Европейски Съюз съгласно разпоредбите на Световната комерсиална организация (СТО). Това значи, че разноските на английските производители на коли, фармацевтични артикули и машини и други артикули ще набъбнат поради митата върху вноса от Европейски Съюз.

За Патрик Манфорд, ръководител на про-Брекзит групата „ Икономисти за свободна търговия “(Economists for Free Trade), всеки различен резултат, друг от търговия по разпоредбите на СТО, би означавал, че Англия ще „ изгуби напредъкът в свободната търговия с останалия свят “. Той също по този начин счита, че за Англия е по-добре да не взе участие във възстановителният проект на Европейски Съюз против следствията от ковид.

Бившият финансов министър на Англия Филип Хамънд, който бе за оставане на Англия в Европейски Съюз, съобщи седмица, че държавното управление би трябвало да потърси метод за реализиране най-малко на краткотрайни покупко-продажби с блока, с цел да отбрани работните места.

„ Тъй като английската стопанска система е извънредно отворена, ние ще бъде изложени на по-големи опасности от останалите развити по време на възобновяване от пандемията. Не можем да си позволим да наслагваме други проблеми по време на този сложен интервал. “, сподели тогава Хамънд.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР