Записването на всички малки детайли и свързването им формират дигитални

...
Записването на всички малки детайли и свързването им формират дигитални
Коментари Харесай

Смартфоните ни правят цифров профил

Записването на всички дребни елементи и свързването им образуват цифрови отпечатъци, които се търгуват от фирмите

Новите и комплицирани системи, вградени в смарт телефоните, улесняват следенето и наблюдението на държанието на потребителите

Смартфоните участват непроменяемо в живота ни. Наличието на информация „ на върха на пръстите ни “ е несъмнено улеснение. Ала информацията, която получаваме посредством тях, е единствено дребна част от данните, които устройствата генерират. Следейки и наблюдавайки държанието и дейностите ни, смарт телефоните построяват дигитален профил на всеки човек – с шокиращо интимна информация за нашия персонален живот.

Тези записи не са единствено „ дневник “ на нашите действия. Дигиталните профили, които смарт телефоните ни основават, се търгуват сред значително компании. Данните се употребяват, с цел да се създадат заключения и на тази база да се вземат решения, които засягат опциите, които се отварят пред нас, и надлежно нашия живот. Нещо повече – това нормално се случва без наше единодушие, без наше познание – да не приказваме за наш надзор.

 Новите и комплицирани системи, вградени в смарт телефоните, улесняват следенето и наблюдението на държанието на потребителите. Голяма част от информацията може да бъде събрана от устройствата, до момента в който се употребяват интензивно, само че също и до момента в който действат във фонов режим. Тази информация може да включва нашето местонахождение, история на търсенията ни интернет, връзките ни, дейностите ни в обществените медии, финансите ни, даже биометрични данни – да вземем за пример черти на лицето. Тя може да включва и метаданни. Това са “данни за данните” – като да вземем за пример времето и изпращача на обещано текстово известие.

Всеки вид данни може да разкрие нещо за нашите ползи и желания, възгледи, занимания и обществени взаимоотношения. Например, неотдавна извършено изследване на учени от MIT демонстрира по какъв начин метаданните от електронната поща могат да се употребяват за обрисуване на елементи нашия живот, като демонстрират изменящата се динамичност на нашите професионални и персонални мрежи. Тези данни могат да се употребяват за добиване на персонална информация, в това число история на индивида, неговите вяра или вярвания, политически възгледи, полова ориентировка и полова еднаквост, обществени връзки и здраве. Например, допустимо елементарно е да се добие визия за характерни здравни особености на един човек, в случай че единствено се направи връзка сред серия от негови телефонни позвънявания.

Различните типове данни могат да бъдат консолидирани и свързани, с цел да се построи обстоен профил на всекиго от нас. Фирмите, които купуват и продават данни – брокерите на данни – към този момент вършат това. Те събират и комбинират милиарди единици данни за хората. По този метод вършат заключения за тях. Тези заключения могат да наподобяват безобидни, само че могат да разкрият сензитивна информация като етническа принадлежност, равнища на приходи, обучение, фамилно състояние.

Неотдавнашно изследване откри, че седем от 10 смартфон-приложения споделят данни с компании за следене на трети страни, като да вземем за пример Гугъл Analytics. Данните от голям брой приложения могат да бъдат свързани с съответен смарт телефон, с цел да се построи тази по-подробна картина за индивида. Иначе казано смарт телефоните могат да играят ролята на устройства за следене – и те извършват такава роля.

 Резултатът е основаването и заздравяването на така наречен цифров отпечатък, който обезпечава задълбочени знание за живота на индивида . Най-очевидната причина за фирмите, събиращи информация за физически лица, е облагата. Това най-често се показва в излъчването на таргетирана реклама и предлагането на персонализирани услуги. Някои таргетирани реклами не са безусловно проблематични. Но като цяло това изкривява усещанията на хората за околния свят.

Таргетираната (целенасочена) реклама, основана на данните от нашите смарт телефони, може да има влияние върху действителния живот –  въздействие върху прехраната и благополучието, надалеч освен чрез покупателните ни привички. Например, хората във финансово усложнение могат да бъдат ориентирани към реклами за бързи заеми. Те биха могли да употребяват тези заеми, с цел да заплатят непредвидени разноски като да вземем за пример медицински разноски. Могат обаче и да се окажат в обстановки на накърнимост, потъвайки в порочна серпантина на струпване на все по-големи задължения.

Целенасочената реклама може също по този начин да даде опция на фирмите да дискриминират хората . Това може да ограничи равните благоприятни условия за достъп до детайли, които съставляват съществени човешки права – като дом и претовареност. Така да вземем за пример, расата не е категорично включена в главната информация в потребителския профил на Фейсбук, само че „ етническата принадлежност “ на потребителя може да бъде отгатната по страниците, които той харесва и посещава. Разследващи публицисти от ProPublica са открили, че е допустимо при излъчването на реклами за жилища или разгласи за работа да бъдат изключени потребителите, които „ дават отговор на избрани етнически атрибути “ или дадени възрастови групи.

Това е друго от обичайна реклама в печатните медии и малките екрани, която, въпреки и ориентирана, не е изключителна (ексклузивна). Всеки може да си купи вестник, даже и да не е типичният четец. Таргетираната онлайн реклама може изцяло да изключи някои хора от осведомителния поток , без те въобще да подозират. Това е в цялостен прорез с общоприетото разбиране, че интернет и в частност обществените медии са публичен източник на информация.

Данните от обществените медии могат да се употребяват и за пресмятане на кредитоспособността на хората (въпреки съмнителната надеждност на такива калкулации). Показатели като равнището на изисканост на езика на потребителя в обществените медии и историята на погасяване на заемите на приятелите му могат да се употребяват, с цел да се съди до каква степен благонадежден длъжник е. Това може да има директно влияние върху таксите и лихвените проценти, начислявани върху заемите му, опцията за закупуване на къща и даже вероятностите за претовареност.

Всички тези благоприятни условия не са далечни или хипотетични – те съществуват в този момент . Смартфоните са ефикасни устройства за следене на самите нас и всеки, който ги употребява, е обект на сходни разбори. Невъзможно е да се планува и разкрие цялостният набор от способи, по който данните от смарт телефоните ни се събират и употребяват. Това, което знаем, е единствено началото.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР