Записите, които излизат в общественото пространство един след друг подобно

...
Записите, които излизат в общественото пространство един след друг подобно
Коментари Харесай

За простите хора и властта

Записите, които излизат в публичното пространство един след различен сходно на летни чалга шлагери, още повече навяват на мисълта за опростачването на околната среда, в която живеем. И не тъй като имам нещо срещу чалгата или попфолка - всеки род има своите почитатели и в това няма нищо неприятно. Но когато принизиш политиката на равнище микс от кръчмарска колекция и игра на белот на живот и гибел, несъмнено всеки приблизително образован човек схваща, че демокрацията виси на косъм.
Властта е опияняваща, а за към този момент пияния е финалната глътка преди да се гътне. Уви, политическият " хайлайф " на България е предозирал с власт и с други вещества. Безспорно! Просто е видно. Последните единайсет години някак свикнахме да бъдем безмълвни очевидци на всички свинщини към нас. За околните до властта наказателната отговорност беше мираж. От най-нискостоящото йерархично чиновниче до най-крупния и корпулентен предприемач. Това беше методът. Управляващите имаха елементарна, само че ефикасна тактика, наподобяваща поразително доста един режим, който сякаш беше завършил преди 30 години. Откровеният клиентелистки метод, подкупването на локалния наедрял бизнес (или принуждаването му да съдейства), спускането на калинки и низвергнати люде, извънредно необразовани и несъответствуващи да бъдат покрай блaгоприятни позиции, съумя да образува един постоянен електорат. Електорат, който е изцяло наясно, че в естествена конкурентна среда би бил отхвърлен от допир до всички " мазнинки " и благинки. Просто тъй като няма капaцитета да се отъждествява с позициите, които е завоювал в обществото, камо ли да ръководи. Така тази клика започnа да постанова правила на държание, които не просто са аморални, те са отвън разбиранията за главните понятия на демократичните правила.
Мутризирането на страната, картелирането и парцелирането имаше за цел цялостна доминация на централната част на новото Политбюро, пардон " законното " държавно управление. Има един дребен проблем - то към този момент не е законно, тъй като хората са на улицата. Легитимността допуска посланичество, което е съразмерно на броя хора, съгласни на сходен вид ръководство. Управляващото болшинство е изкуствено. То е образувано от кардиналните изкривявания на една система, която плаче за ремонт.
Спорен е въпросът и какъв брой е легално това ръководство. Защото при едно без значение следствие може да се окаже, че властта е купена. Особено при наличната незаинтересованост у доста по-голямата част от обществото. И по този начин да стане ясно, че твърдият електорат е образуван от една платена точна сметка. Интересно е по какъв начин една партия, която претендира да бъде окичвана с всевъзможни прилагателни с европейско звучене, употребява похвати, на които самите комунисти биха завидели?! Шуробаджанащината е надълбоко заложена, може би в ДНК-то на огромна част от хората. Но култът към това събитие с балкански привкус, изповядван от жителите за европейско развиване, доближава висотите на култа към шкембе чорбата, откакто си прекалил с алкохола. Сиреч - това е движещата мощ на тези жители, които другояче са за европейско развиване. Важно е да кадруваш, не да вършиш работа и да мислиш. Мисленето е нездравословно и е присъщо единствено на тези, които могат да вземат решение. А вземат решение тези, които имат пари. Казал го е учителят... на настоящия бащица.
Неизбежно за всички, които се имат за безконечни, краят в никакъв случай не наподобява на подобен. Той е просто заблуда. Но майката Природа е подложила всички ни на безмилостен натурален асортимент, който съумява да промени смислово думи като " безкрайност ". Тук и в този момент действителността за тези, които си мислеха, че са безконечни, че моделът на ръководство на посткомунистическа България е безконечен, е време да пият една студена вода. Новото потомство вижда политиката по различен метод - към момента мъгляв, само че радикално друг, от оня, който виждат хората в джипката, сараите или в спалнята с цялостни шкафчета.
За простите хора властта е средство за облагодетелстване и трамплин към издигането в очите на останалите, които са по-умни и по-кадърни.
Уви, това е заблуда.
Простият човек с власт е гротескно и психически сбъркано сходство на Homo sapiens. България има потребност от смяна не за друго, а с цел да оцелее.
Автор: Тезей, " Зад завесите " - и във Фейсбук
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР