Записи от скрита камера заковаха професор Николай Банков и посредника

...
Записи от скрита камера заковаха професор Николай Банков и посредника
Коментари Харесай

Записи от скрита камера заковаха професора, искал 300 лева за тройка в Пловдив

Записи от скрита камера заковаха професор Николай Банков и медиатора му Димитър Димитров. Припомняме, че в качеството на длъжностно лице – хабилитиран учител в Университета по хранителни технологии, с академична служба – началник катедра – професор при Технически факултет – катедра „ Електротехника и електроника “, в съучастничество с обвинения Димитров е изискал рушвет от двама студенти в размер на 600 лв., с цел да организира изпит, след авансово е дал решенията на дилемите. Освен това е поел ангажимент към студентите да попълни студентските им книжки и изпитните протоколи, с което да удостовери сполучливо положен изпит по специалността „ Теоретична електротехника – първа част, написа "Трафикнюз ".

По време на следващото съвещание от сагата, бяха излъчени фрагменти от скритата камера, която е запечатала цялата скица – от настояването на парите до слагането на оценките в студентските книжки. Първите три файла бяха с фрагменти, свързани с настояването и предаването на парите от Христо Елкин на медиатора. В последна сметка в магазина за телефони е станало предаването на сумата от 600 лв., само че не Димитров, а на сътрудника му Христов. Веднага след преброяването на сумата, последният организира диалог с сътрудника си: „ Митьо, взех ги”.

Представени бяха и фрагментите от кабинета на Банков. Там обаче не се загатват пари и името на Димитров. Вижда се само по какъв начин професорът надписва студентските книжки, а на въпроса "защо трябваше да се стигне до тук ", от страна на Елкин, преподавателят остава безгласен.

По време на съвещанието професор Банков още веднъж изиска да му бъде дадена думата и да даде пояснения по случая. За следващ път той съобщи, че в никакъв случай не си е разрешавал да желае и да взима подкупи.

„ По време на срещите ни с Димитров не съм правил даже подмятания за подкупи. Дадох листа с телефонният номер на студента, само че не с цел да се съобщи сума пари, а да потърсят помощ. На 11 май съм приказвал с Митко и съм го помолил да окаже съдействия на студентите, да им откри учител или съветник, с цел да се приготвят. Що се отнася до 15 май –тогава не съм провеждал изпит, а консултация. Сигурен съм, че показанията на Димитър Димитров са дадени под напън, без юрист и без да съм разяснени правата. Нека да даде пояснения тук и в този момент, с цел да излезе истината наяве”, прикани Банков посочения за негов съизвършител.

Димитър Димитров одобри молбата на професора, само че разгласи, че сведения ще бъдат показани от него единствено във връзка със задържането му в Икономическа полиция. Първите му думи бяха, че той е бил с нарушени права.

„ Не бях в магазина, само че сътрудника ми позвъни, че незабавно би трябвало да се върна. Там ме чакаха служители на реда, които ме попитаха „ Къде са парите”. Направиха оглед и ме водиха в Икономическа полиция. Снеха ми показания, свързани с някакъв рушвет и професор Банков. През всичките 4-5 часа в стаята никой не ми сподели какви са ми правата и че мога да изискам наличието на юрист. По едно време влезе еднообразен и ми сподели „ Кажи си всичко и си отиваш”. Аз бях обезпокоен и нз защо става дума. Така ме задържаха за 24 часа в Шесто районно. На идващия ден отново ме върнаха в Икономическа. Там служители на реда ме разпитваше и пишеше на компютъра. Казваше неща и ме питаше непрекъснато: „ Нали така”. После ме водиха в съда, с цел да потвърдя казаното в Икономическа. След разпита, служителят на реда се обърна към мен с думите: „ Добре свършена работа, може да си ходиш”. Пуснаха ме и аз се прибрах. Не помня дали и в съда ми се обясниха правата”, съобщи Димитров. Думите му провокираха искане от страна на отбраната, за инспекция на истинността на декларираното, че правата му са били нарушаване. Съдия Захова постанови да се изискат информации от Шесто районно и Икономическа полиция, по отношение на задържането на Димитров, както и извлечение от книгата за гости на двете структури на Министерство на вътрешните работи за това, по кое време е влезнал и по кое време е излязъл подсъдимия.

Възражения бяха направени и от страна на юрист Красимир Елдъров. Той уточни, че има основни неточности в приложеното доказателство – записи от скритите камери, изразяващи се в неправилност на дати и часове на записите, както и на годината.

Той изиска и още един разпит на главните очевидци – Христо Елкин и Василка Апостолова, с цел да отговорят на въпросите кой им е задал задачата да създадат записите, предоставена ли им е била задачата да се правят такива проверяващи мероприятия и от кой? Елдъров акцентира, че сходни дейности от тяхна страна са противозаконни, а записите не могат да се употребяват като доказателство в съда.

Така делото бе отсрочено поради новите претенции. Професор Банов и Димитър Димитров ще застанат пред магистратите още веднъж в края на юни.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР