Записи от асистираното гласуване на промените в сряда бяха разпространени

...
Записи от асистираното гласуване на промените в сряда бяха разпространени
Коментари Харесай

Защо депутатите* и за чеп за зеле не стават

Записи от " асистираното " гласоподаване на измененията в сряда бяха публикувани във фейсбук.

Много почитам хората и оценявам предметите, които си правят работата. Даже и чепа за зеле – въпреки да е просто парче дърво, аз го оценявам, тъй като си прави работата, за която е основан. Без него една каца за зеле ще стане неизползваема. Защо депутатите ни не могат да се сравнят дори с това парче дърво? Защото не си правят работата, за която са определени и за която им плащаме щедро от нашите налози?

Плащаме им заплатите, здравните и обществени осигуровки, квартирите, бензина, колите, водачите, сътрудниците, офисите, почивките, отпуските – напряко си ги отглеждаме, както дори и децата си не обгрижваме. И то единствено тъй като са изрекли в постройката на Народното събрание " Заклевам се в името на Република България да съблюдавам Конституцията и законите на страната и във всичките си дейности да се управлявам от ползите на народа. Заклех се. ".А те дори не могат или не желаят да спазят конституцията, в която са се заклели. Защо мисля по този начин? Защото видях по какъв начин одобриха последните промени на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Приеха ги, макар, че им се подадоха мнения и в комисия им се оябсняваше. Приеха ги на инат, просто тъй като могат да го създадат.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Ще се спра единствено на две от новите разпореждания, не тъй като са единствените за рецензия, а тъй като са задоволителни, с цел да потвърдя тезата си - новите членове 24 в и 30.

Чл. 24 в
В него депутатите разпореждат, че който сложи палатка, шатра, или паркира кемпер или каравана в непознат парцел отвън местата, избрани по реда на член 10а, се санкционира с санкция от 500 до 1000 лева За притежателите на местата, където се опъват палатки, шатри или се паркират каравани и кемпери, има по-големи санкции. Тези места по чл.10 а са новосъздадени и ще ги назовавам биваци, въпреки че този термин липсва в закона, само че по принцип съм несъгласен в правото и живота да се вкарват безумия от вида " местата по чл.10 а на ЗУЧК ".

Та тези биваци, препоръчани от ръководителя на комисията по районна политика и народен представител от Вътрешна македонска революционна организация Искарен Веселинов, имат за цел да концентрират свободно къмпиращите на избрани места. На пръв взор концепция - за някои не неприятна, само че както постоянно, дяволът е в детайлностите. Според гласувания текст тези биваци ще се устройват отвън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги, в горски и аграрни парцели или в незастроени урбанизирани парцели. Така всеки, който е с кемпер, каравана, палатка или шатра, няма да се опасява от санкция единствено в случай че е в личен парцел или в бивак. С използването на този юридически миш-маш с санкция ще се снабдят:Всички къмпиращи с палатки, кемпери и каравани в законните и лицензирани туристически къмпинги, тъй като къмпингите не са и не могат да бъдат биваци;Собствениците на лицензирани къмпинги, тъй като не могат по закон да са биваци;Всеки притежател на кемпер или каравана, който спре край пътя или на паркинг в двукилометровата зона към Черно море, отвън границите на обитаемоте места (при това границите им към 1 януари 2008г, както дефинира закона за зона Б);Концесионерите на плажове или наемателите на заведения отвън обитаемоте места, в случай че не дай си боже им хрумне да сложат една шатра за клиентите си, тъй като са го създали върху непознат парцел.Собствениците на вили или къщи в зона Б, в случай че вземат, че поканят някой другар да ги посети с кемпера си - тъй като с цел да поканиш сходен посетител, ще би трябвало парцелът ти да е незастроен и да си го записал като бивак;Организаторите на всевъзможни спортни и културни събития отвън обитаемоте места, в случай че си разрешат да слагат шатри за краткотрайна отбрана на участниците;Собствениците на заведения, паркинги или бензиностанции отвън обитаемоте места, в случай че вземат да позволен някой кемпер или каравана.И не си мислете че това задсяга дребни територии – дори курортите Слънчев бряг и Златни пясъци попадат в обсега на наказателната наредба, тъй като не са обитаеми места със лични граници към 1.01.2008 година Така е и с всички по-големи или дребни курорти по морето.

По този метод законодателите, мислейки по какъв начин ще санкционират неприятните свободно къмпиращи, се намесват в живота и бизнеса на стотици хиляди хора по забранен метод, затруднявайки ги. Конституцията на България защитаваща правото на свободно напредване, само че този закон лимитира това напредване – може с всичко друго, само че не и с кемпер или с кола с каравана, щом си в двукилометровата зона на Черно море.

По същия метод депутатите лимитират и жителите в конституционно обезпеченото им право на предписание с тяхната благосъстоятелност, набърквайки се в метода, по който си посрещат гостите и разполагат със своята благосъстоятелност. Отделно ръководещите зачертаха законният бизнес на къмпингите и ограничиха притежателите на хотели, заведения, бензиностанции или паркинги какви клиенти да обслужват.

Започвам да се чудя за какво депутатите толкоз не схващат аргументите, поради които хората употребяват палатка, кемпер или каравана, и от законите им извира неподправена ненавист към свободата на жителите. И се сетих – ами ние им плащаме почивните бази и почивките. Когато почиваш в двореца в Евксиновград или в Слънчев бряг и ползваш сауна, подводен масаж и перлена вана със специфични, освежаващи тялото соли, някак си от единствено себе си почваш да не харесваш простолюдието дето употребява общите бани по къмпингите.

Чл. 30
Във втория обсъждан член депутатите вземат решение да се погрижат за запазване на пясъчните дюни, като плануват " режещи главите " санкции и наказания, за всеки който слага преместваеми обекти, шатри, палатки, навеси или заслони, или пък минава или паркира върху дюни. Всъщност не върху всички дюни, а единствено върху белите, сивите и облесените. Не знаете какво са белите, сивите или облесените дюни? Няма значение, и депутатите не знаеха какви са типовете дюни ( и си го признаха) и не можаха да обяснят за какво изключват от ограниченията за запазване зараждащите се дюни.

Защото зараждащите се дюни заемат 70-80 % от всичките площи на дюните у нас. Вече слушам въпроса " Ама по какъв начин да отличим дюните, в които можем да опънем шатра, от тези в които ще ни глобят? " Даже и да знаете ботаника и да можете да различите съобществата на песъчар, влагалищна властка, класник и морска люцерна (характерни растения за белите дюни), от тези на бесарабски пирен, пясъчна метличина, ветрогон и класник (характерни за зараждащите се дюни), това няма да ви избави от санкцията. Защото надали инспекторите, наети за лятото от общините против 600 лв., ще са положителни ботаници и фитоценолози. А инспекторите няма и от кое място да прочетат, тъй като в закона няма определение какво са зараждащи се, бели, сиви или облесени дюни. И в други закони също няма. Има определение за пясъчни дюни, само че и то постоянно става противоречиво при използването на закона (както в тази ситуация на строителството на къмпинг " Юг " ).

Тук можем да приказваме за правилото, залегнал в чл.4 на конституцията, че България е правова страна. И по какъв начин този парламентарен принцип би могъл да се съблюдава, единствено в случай че съдържащите се в нормативните актове разпореждания са ясни, точни и непротиворечиви. Иначе те не биха били годни да контролират публичните връзки. Но новият член 30 няма задача да контролира публични отношение, нито да опазва дюните, а просто да санкционира жителите, поставяйки ги под удара на репресивните органи, тъй като просто не харесват да спят в хотелите (им).

Всъщност нашите плажове са формирани от четири типа дюни – зараждащи се, сиви, бели и облесени, и скали. И всичките четири типа дюни според Червената книга на България от 2015 година, създадена от Българска академия на науките, са включени с категория " застрашено местообитание ", включително и изоставените от депутатите зараждащи се дюни.

Но да се върнем към плажа - в случай че сте на канара, сигурно няма да ви глобят. Със сигурност няма да ви глобят и в случай че първо залеете плажа с два кубика бетон или поставите един бетонен панел , тъй като и този път депутатите не помниха да основат санкции за нелегално строителство по плажа и дюните. Така че, уважаеми другари, от юли на плаж най-добре ходете с бетоновоз – изсипвате бетона и след това се разполагате върху него – хем ще ви е хладно, хем ще сте предпазени от санкциите основани от депутати, дето и с клин за зеле не могат да се сравнят.

*Естествено не всички депутати, а единствено тези дето гласоподаваха в четвъртък промените на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие

Тома Белев е ръководител на Асоциацията на парковете в България и беше в листата на " Демократична България " за европейските избори като предствител на " Зелено придвижване ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР