Записаните в български училища ученици от Украйна могат да получат

...
Записаните в български училища ученици от Украйна могат да получат
Коментари Харесай

Допълнителни онлайн уроци за украинските ученици в България |

Записаните в български учебни заведения възпитаници от Украйна могат да получат в допълнение образование по български език и по други образователни предмети, с цел да се включат по-лесно в просветителната ни система, оповестява Министерството на образованието и науката.

Уроците ще са онлайн. За задачата на учениците ще бъдат предоставени механически устройства за краткотрайно прилагане.

Комисия в съответното учебно заведение ще взема решение от какво в допълнение образование има потребност детето. Ако в учебното заведение има преподавател, който може да преподава български за чужденци, той ще води занятията. В противоположен случай може да се наеме учител на гражданск контракти. Същото важи и за останалите предмети.

Педагозите могат да работят с децата самостоятелно или в групи с 3 до 5 деца. За всеки извършен час ще им се заплащат по 15 лв. заплащане.

Средствата идват от европроекта " Равен достъп до учебно обучение в изискванията на рецесии " на стойност 109,5 млн. лв., който беше изменен за задачата. Той беше основан по отношение на пандемията от COVID-19, с цел да не се допусне спиране на просветителния развой и да се обезпечат условия за приобщаващо обучение, както и подобаващи електронни запаси за образование. Проектът е насочен към всички възпитаници, наранени от онлайн образованието, включително и от уязвими групи. Сега неговият обсег е уголемен и включва и украинските деца.

805 са заявките за включване в просветителната ни система за деца и възпитаници от Украйна. 237 от тях са за детска градина, 556 - за учебно заведение. Най-много са в област Бургас - 320.

Към момента са записани и посещават български учебни заведения 115 украински възпитаници, 13 украински деца са в детски градини. Основен проблем пред приема остава изясняването на здравния статус на претендентите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР