Запазване на неутралния статут на храма "Света София" в Истанбул

...
Запазване на неутралния статут на храма "Света София" в Истанбул
Коментари Харесай

Запазване на неутралния статут на храма Света София в Истанбул, иска Грузинската патриаршия

Запазване на неутралния статут на храма "Света София " в Истанбул би било умно решение, се показва в оповестено през днешния ден изказване на Грузинската патриаршия, съобщи ТАСС.

"Сега, когато човечеството е изправено пред световни провокации, доста огромно значение придобива запазването и укрепването на доброжелателството на християни и мюсюлмани. Ние считаме, че в случай че през днешния ден "Света София " би останала неутрално пространство, това би било мъдра стъпка ", се споделя в изказването.

Вече е решено: Църквата "Света София " става джамия?

Грузинската патриаршия показва, че почита суверенитета на Турция и разчита, че този апел няма да бъде общопризнат от Анкара като опит за интервенция във вътрешните работи, а ще се преглежда единствено като "изразяване на нашето мнение и душевна болежка като една от античните православни църкви ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Държавният съвет - висшият административен съд на Турция, се чака да произнесе тези дни решението си по иск на неправителствена организация, който, в случай че бъде утвърден, ще открие пътя за превръщането на "Света София " в джамия.

БПЦ приготвя позиция против проектите "Света София " в Истанбул да стане джамия

Съдът би трябвало да се произнесе по искане за анулация на решение на министерския съвет от 1934 година, регламентиращо статута на "Света София " като музей.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР